WWF: Etelänlomien ympäristökuormaa voidaan vähentää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan parin viikon etelänmatka kuormittaa luontoa moninkertaisesti verrattuna arkielämään kotimaassa. Kuormaa voitaisiin kuitenkin vähentää pienin muutoksin hotelleissa, lennoissa ja ruokailussa. WWF on kehittänyt matkanjärjestäjien avuksi laskentamallin, joka kertoo, paljonko matka kuluttaa luonnonvaroja.

WWF:n Lomajalanjälki-laskukaava mittaa lomien kuormittavuutta sillä perusteella, miten paljon matkailija käyttää lomamatkallaan luonnonvaroja. Esimerkkitapauksina ovat Thomson Holidays -matkatoimiston Britanniasta Kyprokselle ja Mallorcalle tehtävät lomamatkat.

Jotta maapallon luonto ei vaurioituisi, jokainen ihminen voisi koko vuoden aikana käyttää kaikkiin toimintoihinsa luonnonvaroja kaksi yksikköä.

Kahden viikon Kyproksen- tai Mallorcan-matkalla ihminen käyttää tästä määrästä peräti 20 - 50 prosenttia, mistä lentämiseen kului noin puolet.

Jätteiden osuus lomamatkan "ekologisesta jalanjäljestä" oli noin 25 prosenttia Mallorcalla ja yli 35 prosenttia Kyproksella. Ruoan osuus oli yhdeksisen, kiertomatkojen noin kuusi prosenttia.

Jotta ihminen ei siis lomamatkallaan jouduttaisi ympäristön tuhoutumista, hänen täytyisi elää erittäin ympäristöystävällisesti muu aika vuodesta. Brittien vuotuinen ympäristökuormitus on kuitenkin WWF:n mukaan 6,8 yksikköä, lähes 3,5 kertaa sen mitä ympäristö kestää.

Suomalaisten ekologinen jalanjälki on peräti 8,45 eli yhdeksänneksi suurin 150 maan vertailussa.

Matkan kuormittavuutta voi vähentää

WWF ei usko, että monikaan jättää lomamatkat tekemättä vähentääkseen ympäristökuormitustaan. Järjestön mukaan on kuitenkin mahdollista tehdä aivan sama lomamatka vähemmällä kuormituksella.

Kuormaa voidaan vähentää muun muassa puuttumalla lentoihin, jätteisiin ja ruokailuun.

Esimerkiksi lentämällä täysillä koneilla voidaan vähentää lentojen määrää ja siten polttoaineen kulutusta henkeä kohden. Hotelleissa säästöjä syntyy muun muassa käyttämällä aurinkoenergiaa ja suosimalla paikallisesti tuotettua ruokaa, mikä vähentää kuljetuskustannuksia.

Ympäristökuormitus vähenee myös, jos matkailijoille tarjotaan entistä vähemmän liharuokaa ja enemmän kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja maitotuotteita.

WWF kehottaakin matkanjärjestäjiä selvittämään entistä tarkemmin matkojensa ympäristövaikutukset. Järjestö korostaa, että ympäristöä säästävistä parannuksista hyötyvät myös yritykset, sillä esimerkiksi polttoainekustannukset pienenevät.

YLE24