Lönnrotin syntymästä 200 vuotta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kalevalan ja sen sisarteoksen Kantelettaren luojan Elias Lönnrotin (1802 - 1884) syntymästä tulee tiistaina kuluneeksi 200 vuotta. Lönnrotia pidetään suomen kirjakielen toisena isänä Mikael Agricolan jälkeen.

Lönnrotin 200-vuotissyntymäpäivää juhlitaan erityisesti Sammatissa, jossa Lönnrot vietti elämänsä ensimmäiset ja viimeiset vuotensa.

Juhlallisuudet alkoivat tiistaina aamupäivällä Sammatin kirkossa ja jatkuivat seppeleenlaskulla Lönnrotin haudalla. Seppeleen laski kulttuuriministeri Suvi Lindén.

Sammatissa puhui myös arkkipiispa Jukka Paarma, joka käsitteli Lönnrotia uskon ja kulttuurin näkökulmasta.

Juhlavuoden kunniaksi Lönnrotin Flora Fennica - Suomen kasvisto on julkaistu kuvitettuna suurteoksena. Lönnrot kertoo kasviossaan, mihin kaikkeen kansa luonnonkasveja käytti - ruuaksi, väriaineiksi, kuiduiksi, tuholaismyrkyiksi ja lääkkeiksi.

Lönnrot oli kielitieteilijä ja tutkimusmatkailija

Lönnrot oli merkittävä suomen kielen uudistaja, joka toimitti muun muassa sanakirjoja ja ensimmäisen suomenkielisen aikakauslehden. Kalevalan ensimmäisen version Lönnrot julkaisi 1835.

Vuosina 1828 - 1845 Lönnrot teki kaikkiaan 11 runonkeruumatkaa muun muassa Vienan Karjalaan ja Viroon. Matkoillaan hän keräsi yli 60 000 säettä kansanrunoutta. Viimeisillä matkoillaan Lönnrot jäljitti mm. outoja sanoja, kasvien nimiä ja sananlaskuja kielentutkimuksen tarpeisiin.

Arvioiden mukaan Lönnrotin matkojen yhteenlaskettu pituus olisi 20 000 kilometriä. Pitkistä matkoista huolimatta hän vältteli käyttämästä kulkuneuvoja ja taittoi suurimman osan matkastaan kävellen, hiihtäen ja soutaen.

Ammatiltaan Lönnrot oli lääkäri. Hän laati useita kansaa valistavia terveydellisiä ja tieteellisiä julkaisuja. Vuonna 1854 Lönnrot siirtyi suomen kielen professoriksi Helsinkiin.

YLE24