Kansainvälinen rikostuomioistuin syntyy

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailman ensimmäinen pysyvä kansainvälinen rikostuomioistuin on syntynyt. YK päätti kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamisesta Roomassa neljä vuotta sitten. Tuomioistuimen on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuonna Hollannin Haagissa.

Haagin sotarikostuomioistuin

Tuomioistuimen perustamiseen tarvittavan 60:n maan raja rikkoutui, kun kymmenen uutta maata ratifioi sopimuksen New Yorkissa. Pysyvä tuomioistuin poikkeaa Haagin kansainvälisestä tuomioistuimesta siinä, että Haagissa käsitellään valtioiden välisiä kiistoja, uudessa tuomioistuimessa henkilöiden tekemiä rikoksia.

Tuomioistuimella on oikeus haastaa yksittäisiä henkilöitä sissipäälliköistä presidentteihin. Tuomioistuin käsittelee muun muassa sotarikoksia ja kansanmurhia.

- Tämä on erittäin merkittävä hetki maailman historiassa, hykerteli sanoi entinen Yhdysvaltojen sotarikoksista vastannut lähettiläs David Scheffer.

Tuomioistuimen vaikutusvaltaa heikentää kuitenkin se, ettei Yhdysvallat ole ratifioinut perustamissopimusta. Maa pelkää, että sen omat kansalaiset voivat joutua syytetyiksi ideologisista tai poliittisista syistä.

Pysyvän tuomioistuimen puuttuessa kansainvälinen yhteisö ei ole voinut puuttua räikeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin, kuten Kambozhan hirmuhallitsijan Pol Potin toimiin 1970-luvulla. Uudessa tuomioistuimessakaan syytteitä ei voi nostaa takautuvasti, mutta se voi saattaa tulevaisuuden diktaattorit vastuuseen teoistaan.

Sopimus astuu voimaan heinäkuun alussa ja tuomioistuimen arvellaan aloittavan toimintansa vuonna 2003.

YLE24, Reuters