Oudot tähdet hämmentävät käsityksiä aineesta ja avaruudesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Taivaalta on löydetty kaksi eriskummallista tähteä, jotka antavat ymmärtää, että maailmakaikkeudessa on ainetta, joka on ihmisille täysin outoa, suorastaan eksoottista, kommentoivat tutkijat.

Uusi tähti maailmankaikkeudessa

Toinen tähdistä on liian kylmä ja toinen liian pieni sopiakseen vakiintuneisiin astronomisiin käsityksiin.

Tutkijat uskovatkin, etteivät nämä taivaankappaleet koostu atomeista tai edes niiden osasista neutroneista, vaan niitäkin vähäisemmistä partikkeleista, tiukkaan pakkaantuneista kvarkeista.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan röntgenobservatorio paikallisti tähdet niiden korkeataajuisen röntgensäteilyn perusteella.

Aluksi niitä luultiin neutronitähdiksi, jollaisia suurista tähdistä tulee niiden räjähdettyä ja ytimen luhistuttua sisäänsä.

Huiman tiheää

Neutronitähdet ovat tavattoman tiheitä ja siten käsittämättömän painavia: teelusikallinen neutroneja painaa yli miljardi tonnia eli yhtä paljon kuin kaikki maailman autot, bussit ja kuorma-autot yhteensä.

Nyt löydetyistä tähdistä RXJ 1856 sijaitsee Corona Australis -kuviossa, 400 valovuoden eli kymmenen triljoonan kilometrin päässä Maasta. RXJ 1856 on läpimitaltaan vain 16 kilometriä, vähemmän kuin mikään tunnettu neutronitähti.

Toinen, 3C58, on Cassiopeian tähtikuviossa 10 000 valovuoden päässä meistä. Aasialaiset astronomit havaitsivat sen valon vuonna 1181, kun tähti leimahti kuolinkamppailussaan supernovaksi.

Tällä hetkellä 3C58:n lämpötila pitäisi loogisesti olla kaksi miljoonaa astetta, mutta kuumuutta onkin vain puolet siitä, aivan liian vähän neutronitähdeksi.

Tutkijat laskevatkin nyt, että 3C58:n tiheyden on oltava viisinkertainen neutronitähteen verrattuna, mikä antaa pontta kvarkkiteorialle.

Reuters