Matkustajakone putosi Etelä-Koreassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ainakin 115 ihmistä on saanut surmansa kiinalaisen matkustajakoneen syöksyttyä päin vuorta Etelä-Koreassa, kertovat Etelä-Korean ilmailuviranomaiset ja paikalliset tiedotusvälineet. Turman epäillään johtuneen huonosta säästä.

Koneessa oli turmahetkellä tiettävästi 155 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Maahansyöksystä on selvinnyt hengissä 39 ihmistä. Heidät on viety sairaalahoitoon. Kuolleita on toistaiseksi löytynyt 115 ja 13 ihmistä on yhä kateissa.

Kiinan ilmailuviranomaisten mukaan matkustajista 135 oli eteläkorealaisia.

Turmapaikan lähellä sijaitsee asuinalue, mutta kukaan sivullinen ei viranomaisten mukaan loukkaantunut.

Pelastustyöt koneen putoamispaikalla jatkuvat. Eloonjääneiden etsintää haittaavat vaikea maasto ja kehnot sääolot. Koneen ns. musta laatikko on löydetty koneen jäänteiden joukosta.

Air China -yhtiön Boeing 767 -tyyppinen kone oli matkalla Pekingistä Kiinasta Pusaniin, kun se syöksyi maahan lähellä Kimhaen lentokenttää. Kenttä sijaitsee Etelä-Korean toiseksi suurimman kaupungin Pusanin liepeillä noin 320 kilometriä pääkaupungista Soulista kaakkoon.

Sää oli turman sattuessa sateinen ja sumuinen, ja pilvet roikkuivat melko alhaalla. Kiinan television mukaan konetta oli kehotettu laskeutumaan Pusanin sijasta Souliin huonon sään takia.

Etelä-Korean ilmailuviranomaisten mukaan kone oli tehnyt yhden epäonnistuneen laskeutumisyrityksen ja törmännyt sen jälkeen vuoreen. Korealaisministerin mukaan tuuli painoi koneen ensimmäisellä yrityksellä pois reitiltä, ja törmäys tapahtui koneen kääntyessä uuteen yritykseen.

Pelastustyöntekijät uskovat koneen peräosan osuneen ensin maahan, sillä suurin osa eloonjääneistä oli koneen etuosassa.

Tähän saakka pahin kiinalaiselle lentoyhtiölle sattunut onnettomuus tapahtui kesäkuussa 1994, kun venäläisvalmisteinen matkustajakone räjähti pian nousunsa jälkeen. Kone oli kotimaanlennolla Xi'anista Guangzhouhun. Turmassa kuoli 160 ihmistä.

Reuters, AFP, AP