1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin entinen kuningas palasi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin entinen kuningas Muhammed Zahir Shah on palannut kotimaahansa 29 vuoden maanpaon jälkeen. Hänen serkkunsa Mohammed Daoud syöksi hänet vallasta vuonna 1973. Tätä ennen hän ehti hallita maata 40 vuotta.

Afganistanin korkeimmat johtajat, väliaikainen pääministeri Hamid Karzai, ulkoministeri Abdullah Abdullah ja sisäministeri Yunus Qanooni lensivät tiistaina Roomaan noutamaan 87-vuotiasta kuningasta.

Turvatoimet Afganistanissa ovat mittavat. Shahin turvallisuudesta huolehtivat ensimmäisen kolmen kuukauden ajan mm. yhdeksän italialaista poliisia. Lisäksi häntä vartioivat erityiskoulutuksen saaneet afganistanilaiset turvamiehet.

Myös kansainväliset rauhanturvajoukot ovat kuninkaan suojana. Tilanteen pääkaupungissa Kabulissa sanotaan kuitenkin olevan nyt rauhallinen.

Shah on ilmoittanut, ettei hänellä ole aikomusta nousta Afganistanin johtoon, ellei maan kansalliskokous Loya Jirga vaadi sitä kesäkuussa järjestettävässä istunnossaan.

Monet afganistanilaiset kuitenkin toivovat, että vanha kuningas yhdistäisi sotien repimän kansakunnan.

Shahin vastaanotto Kabulin lentokentällä oli juhlallinen. Toisaalta maan viralliset TV- ja radioasemat eivät ole kertoneet kuninkaan paluusta. Suuria kansanjoukkoja ei ollut kokoontunut lentokentälle tai Kabulin kaduille.

AP, AFP, Reuters, BBC

Lue seuraavaksi