1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaislehtien levikit suunnilleen ennallaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisten sanomalehtien levikit ovat pysyneet melko muuttumattomina, kertoo Levikintarkastus Oy:n yhteenveto viime vuodelta. Luvuista voi päätellä, että 1990-luvun lamasta alkanut levikkien lasku on pysähtynyt.

Päivälehtien levikit ovat tasaantuneet, kertoo sanomalehtien Liiton johtaja Pentti Kurunmäki.

Hän kuitenkin uskoo, että muuttoliike muuttaa jatkossa levikkien jakautumista. Eräillä lehdillä levikin kasvattaminen tulee olemaan vaikeaa.

Tutkijat ovat havainneet, että pääkaupunkiseudulle muuttavia nuoria on vaikea saada tilaamaan lehtiä. Tämä johtuu osittain tarjonnan suuresta määrästä, osittain nuorten omasta elämäntilanteesta.

Laajalevikkisimmät lehdet ovat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Aamulehti, Iltalehti, Turun Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus, Kauppalehti, Kaleva, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat.

Eniten levikkiään ovat kasvattaneet iltapäivälehdet. Tämän arvellaan ainakin osittain johtuneen viime vuoden suurista uutistapahtumista.

Aikakauslehtien osalta levikkien kehitys osoittaa trendien vaikutuksen korostuneen. Lehtiä on nykyisin monien ikäkausien ja elämäntilanteiden tarpeisiin.

Kotiin, perheeseen ja ruokaan liittyvät lehdet ovat parantaneet levikkiään.

Miesten elämäntapalehdet ovat taas tyystin kadonneet.

Suurimmat tilattavat lehdet ovat Aku Ankka, ET-lehti, Seura, 7 päivää, Apu ja Valitut Palat.

Asiakaslehdistä suurimmat ovat Pirkka, Yhteishyvä, Kultaraha ja Me-lehti.

STT

Lue seuraavaksi