Hyppää sisältöön

Malaria on yhä Afrikan tappavin tauti

Malariaan kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä, muistuttaa Maailman terveysjärjestö WHO kansainvälisenä malariapäivänä. Tartunnan saa joka vuosi 300 miljoonaa ihmistä, ja malaria on aidsistakin huolimatta edelleen Afrikan tappavin tauti.

Malariasairas lapsi

Malarialoista levittävät naaraspuoliset horkkasääsket, jotka pistävät vain iltahämärän ja aamunkoiton välisenä aikana.

Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta DDT ja hyttysverkot hävittivät malarian 1900-luvun alussa, mutta 40 prosenttia maailman ihmisistä asuu edelleen malaria-alueilla.

Yhdeksän kymmenestä malariakuolemasta sattuu Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, ja valtaosa uhreista on lapsia.

Tilannetta voidaan helpottaa neuvonnalla. Esimerkiksi YK:n lastenapujärjestöllä Unicefilla on Etiopiassa ja Ugandassa meneillään ohjelma, jolla äideille opetetaan malariaa sairastavien lasten kotihoitoa.

Tärkeää on myös sijoittaa lääkkeiden kehittelyyn, sillä etenkin Itä-Aasiassa malaria on muuttunut vastustuskykyiseksi halvimmille ja yleisimmille lääkkeille, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö MSF.

Tehokkaat lääkkeet liian kalliita köyhille

Sambiassa ja Zanzibarissa tarjotaan aiempaa tehokkaampia - ja paljon kalliimpia - malarialääkkeitä kansainvälisen rahaston varoin. MSF kiittää rahastoa mutta muistuttaa, että apua tarvitaan kipeästi ainakin kymmenessä muussakin Afrikan maassa.

Uudet yhdistelmähoidot vähensivät viime vuonna malariakuolemia 87 prosenttia osassa Etelä-Afrikkaa. Hoito maksaa kuitenkin kymmenen kertaa vanhan lääkkeen verran, eikä useimmilla afrikkalaisilla ole siihen varaa.

Malariarokotukseen keskittynyt yhdysvaltalaisjärjestö puolestaan kertoi torstaina alkaneensa kokeilla tuotettaan vapaaehtoisiin Keniassa Kisumussa, erityisen vaikealla malaria-alueella.

Ensi sijassa tarkoitus on löytää suoja Yhdysvaltain sotilashenkilökunnalle, mutta hyötymään päässevät myös siviilit, eivät vähiten lapset.

Aikuiset kykenevät toisinaan kantamaan loista sairastumatta, mutta lapsilla tauti aiheuttaa nopeasti maksa- ja aivovaurioita. Juuri sairastumattomien aikuisten vastuskyky on ollut pohjana rokotetutkimuksille.

AP, AFP