Le Penin vastaiset suurmielenoitukset jatkuvat Ranskassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskassa ovat jatkuneet äärioikeistolaisen presidenttiehdokkaan Jean-Marie Le Penin vastaiset mielenosoitukset. Lauantaina maan pääkaupungin Pariisin läpi kulkeneeseen marssiin osallistui ainakin 45 000 ja joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 000 ihmistä.

Pariisin suurmarssin järjestäjinä oli noin 60 kansalaisliikettä: vasemmistojärjestöjä, ihmisoikeus- ja opiskelijajärjestöjä, puolueita sekä ammattiyhdistyksiä. Järjestöt ovat toivoneet mielenilmausten jatkuvan sunnuntainakin.

Siirtolaisvastaisista mielipiteistään tunnettua Le Peniä vastustavat marssit ovat keränneet kymmeniätuhansia ihmisiä lauantaina myös kymmenissä muissa Ranskan kaupungeissa. Yhteensä liikkeellä arvioidaan olleen jopa yli 200 000 henkeä.

Lauantain mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti. Poliisin mukaan levottomuuksia saattaa kuitenkin olla odotettavissa 1. toukokuuta, jolloin sekä Le Penin vastustajat että kannattajat ovat liikkeellä omissa mielenosoituksissaan.

Viranomaiset pelkäävät, että mielenosoitusten mahdollinen riistäytyminen väkivallaksi saattaa koitua Le Penin eduksi. Hän on kampanjassaan korostanut juuri turvallisuusteemoja.

Itse Le Pen on epäillyt vastustajiensa mielenosoitusten laillisuutta. Hänen mukaansa on arveluttavaa päästää lapsia mukaan sellaisiin tilaisuuksiin, joissa lietsotaan vihaa.

Kuluneen viikon aikana protestimarssit eri puolilla Ranskaa ovat koonneet noin 350 000 henkeä päivittäin.

Ranskan presidentinvaalien toinen kierros järjestetään ensi viikon sunnuntaina. Kaikkien mielipidemittausten mukaan istuva presidentti Jacques Chirac voittaa vaalit murskaluvuin.

Le Parisien -lehden sunnuntaina julkaiseman kyselyn mukaan Chirac saa 81 prosenttia ja Le Pen 19 prosenttia äänistä.

Reuters, AFP, DPA, YLE24