1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksan metallimiehet valmiit lakkoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksan vahvimman ammattiliiton IG Metallin jäsenten suuri enemmistö Berliinissä ja Brandenburgissa on asettunut tukemaan metallialan lakkoa. Myös koealueeksi valitun Baden-Württembergin metalliväki on valmis lakkoon. selvillä.

Ääniä lasketaan IG Metallin toimistossa

Palkankorotusvaatimuksen tehostamista lakolla kannatti keskeisissä Berliinissä ja Brandenburgissa yli 85 prosenttia IG Metallin jäsenistä. Kantaa otti 95 prosenttia jäsenistöstä.

Ensi maanantaina alkavaksi suunniteltu työnseisaus olisi itäisten Brandenburgin ja Berliinin ensimmäinen lakko sitten toisen maailmansodan.

Palkkalinjaus myös muille aloille

Työntekijät haluavat 6,5 prosentin palkankorotuksen, mitä paitsi työnantajapuoli niin myös johtavat talousasiantuntijat ja liittokansleri Gerhard Schröder pitävät kohtuuttomana.

Työnantajan tuorein tarjous on 15 kuukauden sopimus, joka nostaisi palkkoja aluksi 190 euroa ja loppukuukausina 3,3 prosenttia.

Metallialalla on Saksassa 3,6 miljoonaa työntekijää, joista 200 000 asuu lakkoa kaavailevilla alueilla. Alan palkkaratkaisu sanellee muillekin suuntauksen. Poliittisia seurauksia puolestaan saatetaan nähdä syyskuun liittopäivävaaleissa.

DPA, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi