Vappu toi kaduille marssijoiden joukot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vappu on tuonut ihmisiä kaduille ympäri maailmaa. Marssittu on äärivasemmiston ja äärioikeiston nimissä sekä työpaikkojen, rauhan ja ympäristön puolesta.

Kommunistit liikkeellä Moskovassa

Moskovassa marssi kaksi kulkuetta, koska ay-liike ja kommunistit eivät onnistuneet yhdistämään voimiaan.

Ammattiliikkeiden marssijoita oli eri arvioiden mukaan jopa 90 000 - 150 000. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov vaati vappupuheessaan hallituksen eroa.

Saksassa Berliinissä vappua kuvattiin väkivaltaisimmaksi useisiin vuosiin. Vappuyönä vasemmistomielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen, ja vapunpäivänä poliisi piti vasemmistoa ja äärioikeistoa erillään hillitäkseen jännittynyttä tunnelmaa.

Yöllä poliisi vastasi kyynelkaasulla anarkistien kiviin ja sytyttämiin tulipaloihin. Useita ihmisiä loukkaantui yhteenotoissa. Kahden kerrotaan saaneen vakavia vammoja.

Kroatiassa Zagrebissa ammattiyhdistysliike käänsi selkänsä hallitukselle ja järjesti mielenosoituksen työläisten oikeuksien puolesta. Suuttumusta aiheuttavat hallituksen kaavailemat työlakimuutokset, joilla se sanoo haluavansa kannustaa talouskasvua.

Suunnitelmien mukaan erotetun työläisen saama korvaus pienenisi ja irtisanomisaika lyhenisi.

Lontoossa kapitalismin vastustajat järjestivät äänekkään mutta väkivallattoman mielenosoituksen. Sata polkupyöräilijää puolestaan jumitti liikennettä ajamalla hitaasti keskustan halki "Kapitalismi ei toimi" -kyltteineen.

Poliisi hajotti

mielenilmauksen Sydneyssa

Turkin kurdialueilla vapunvietto oli kielletty, mitä vastaan Turkin suurimman ammattiyhdistysliikkeen paikallisosasto järjesti päivän syömälakon. Ankarassa marssittiin rauhallisesti muun muassa maan vaikeaa taloustilannetta vastaan.

Kranaatti surmasi Filippiineillä

Etelä-Filippiineillä kaksi ihmistä kuoli ja 50 haavoittui kranaatin räjähtäessä vappujuhlissa. Poliisin mukaan kyseessä oli tahallinen isku.

Filippiinien mellakkapoliisi oli varautunut iskuihin vallankaappaus- ja terrori-iskuhuhujen takia. Poliisi sanoi estäneensä kaksi iskua.

Australiassa Sydneyssa marssien ykkösaihe oli turvapaikanhakijoiden kohtelu pidätyskeskuksissa, joissa he odottavat jopa kolme vuotta. Poliisi hajotti saarron keskuksia ylläpitävän yrityksen toimitilojen ympäriltä.

Singaporessa poliisi pidätti kaksi opposition johtohahmoa ja ihmisoikeusaktivistia luvattoman vappumarssin valmistelusta.

Hongkongissa siirtotyöläiset puolestaan marssivat kahdensantuntisen työpäivän ja minimipalkan puolesta.

AP, Reuter