Suu Kyi saattaa päästä kotiarestista lähipäivinä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Myanmarin (entisen Burman) oppositioliike NLD arvelee, että sen keulakuva Aung San Suu Kyi voi vapautua yli puolitoista vuotta kestäneestä kotiarestista lähipäivinä.

Aung San Suu Kyi

NLD:n varapuhemiehen Tin Oon mukaan Suu Kyi oli keskiviikkoisessa tapaamisessa pyytänyt välittämään viestin, että hän vapautuu pian ja on edistynyt muutenkin neuvotteluissa maata hallitsevan sotilasjuntan kanssa.

Suu Kyi sanoi tulosten näkyvän pian erittelemättä tarkemmin neuvottelujen sisältöjä.

Toiveet Suu Kyin vapautumisesta virisivät YK:n erityislähettilään Razali Ismailin vierailun jälkeen. Razali on toiminut opposition ja sotilasjuntan välisenä sovittelijana. Vierailun päättyessä viime perjantaina hän sanoi toiveikkaasti keskustelujen edistyneen niin pitkälle, että Suu Kyin vapauttamista voidaan ryhtyä valmistelemaan.

Suu Kyin luotsaama NLD voitti Myanmarin vuoden 1990 vaalit. Sotilasjuntta ei silti antanut NLD:lle valtaa, vaan on sen sijaan vanginnut useita sen jäseniä.

Vuonna 1991 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Suu Kyi joutui kotiarestiin viime syksynä, kun hän juntan kieltoja uhmaten yritti lähteä pääkaupungista Yangonista opposition jäseniä tapaamaan. Edellisen kerran hän oli kotiarestissa vuodesta 1989 vuoteen 1995.

AP, Reuters