Lohenkasvatuksen kemikaalit tappavat meren pieneliöitä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Atlantin lohen kasvatuksessa lohitäin tappamiseen käytetyt myrkylliset kemikaalit surmaavat alustavien tutkimustulosten mukaan myös sukkulamatoja ja hankajalkaisia, jotka ovat kalojen ravintoa. Tutkimustulokset julkaistiin New Scientist -lehdessä.

Lohikasseissa kasvatettavien kalojen riesana on usein kalan terveyttä heikentävä lohitäi. Kasvattajat kylvettävät kalat kemikaaleissa tai antavat niitä ravinnon mukana. Käytetyt kemikaalimäärät ovat huomattavia, ja huoli niiden ympäristövaikutuksista on lisääntynyt.

Tutkijat havaitsivat, että sukkulamatojen määrä sedimentissä oli romahtanut lähellä Loch Sunartin ja Loch Craignishin lohenkasvattamoita Skotlannin Atlannin rannikolla. Hankajalkaiset alueelta olivat kadonneet lähes kokonaan. Hankajalkaiset ovat pieniä äyriäisiä, jotka ovat etenkin nuorten kalojen ravintoa.

Länsi-Skotlannissa tehdyt laboratoriokokeet osoittivat edelleen, että lohenkasvatuksessa käytettävät kemikaalit joko tappoivat tai vahingoittivat hankajalkaisia jo hyvin pieninä pitoisuuksina: 100 nanogrammaa kemikaalia litrassa vettä.

Skotlanti kuuluu neljän suurimman Atlannin lohen kasvattajan joukkoon Norjan, Chilen ja Kanadan lisäksi.

Ylen ympäristötietopalvelu