1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suuhygienia puutteellista laitoksissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Laitoshoidossa olevien vanhusten suun hygieniaa ja hampaita ei hoideta kunnolla, ilmenee Turun yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta. Väittelevän Ritva Pirilän mukaan syynä on henkilökunnan puutteelliset tiedot ja liika kiire työssä.

Pirilä selvitti 452 opiskelijan ja 413 työntekijän käsityksiä ja valmiuksia hoitoon. Lisäksi 40 vanhuksen suun tila tutkittiin ja todettiin huonoksi.

Opiskelijat näkivät hoitotilanteen synkempänä kuin hoitotyöntekijät. Opiskelijoiden mielestä ongelmia aiheuttavat työntekijöiden virheelliset asenteet sekä tiedon ja taidon puute.

Myös ammatissa toimivat kokivat, että heillä on liian vähän tietoa suu- ja hammassairauksista. Lisäksi kiire ja henkilöstön vähyys vaikeuttavat suun hoitoa.

Tulevaisuudessa vanhuksilla on nykyistä enemmän omia hampaita suussaan, joten hammasproteesin pesu iltaisin ei riitä hoidoksi, Pirilä korostaa.

Suun ja hampaiden riittävä hoito on hänen mukaansa tärkeää, koska hoitamattomat tulehdukset suussa voivat vaarantaa vanhuksen terveyden.

STT

Lue seuraavaksi