Valjakkala pidätetty Ruotsissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vankilomaltaan karannut kolmoissurmaaja Juha Valjakkala on saatu kiinni Piitimen lähistöllä Pohjois-Ruotsissa.

Valjakkala ja hänen vaimonsa pidätettiin hieman ennen puolta päivää Piitimen kuntaan kuuluvassa Långträskissä ja kuljetettiin Luulajan poliisiasemalle.

Poliisi pääsi pariskunnan jäljille etsiessään Korpilombolosta aiemmin varastettua Mercedes-merkkistä autoa. Poliisipartio löysi auton syrjäiseltä metsätieltä aamupäivällä ja jäi seuraamaan tilannetta sivusta.

Kun Valjakkala ja hänen vaimonsa palasivat autoon ja lähtivät jatkamaan matkaa, ajoneuvo pysäytettiin tiesululla. Pidätys tapahtui rauhallisesti eikä pariskunta tehnyt vastarintaa pidätettäessä.

Ruotsin poliisi käynnisti etsinnät maanantaina sen jälkeen, kun Valjakkalan pakenemisesta Ruotsiin oli saatu vihjeitä.

Nykyiseltä nimeltään Valjakkala on Nikita Joakim Fouganthine. Hänen vaimonsa suoritti omaa tuomiotaan Pyhäselän vankilassa. Molemmat ehdittiin etsintäkuuluttaa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Valjakkala on ollut kuluneen puolen vuoden aikana vuorokauden lomilla jo useamman kerran, noin puolentoista kuukauden välein. Nyt kyseessä oli ensimmäinen kahden vuorokauden pituinen loma. Hänen piti palata vankilaan perjantaina.

Valjakkala surmasi Ruotsin Åmselessa pariskunnan ja heidän 16-vuotiaan poikansa vuonna 1988.

Valjakkala tuodaan takaisin Suomeen kärsimään elinkautista vankeusrangaistustaan, kun hän on ensin vastannut Ruotsissa pakomatkansa aikana tekemistään varkauksista.

Lipponen haluaa selvittää tapauksen

Aamulehden haastattelema oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) pohtii, oliko järkevää päästää Valjakkalaa lomalle, jota ei valvottu. Ministeri muistuttaa, että Valjakkalan armahdus ei ollut näköpiirissä.

Myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.) haluaa selvityttää tapauksen. Lipposen mukaan on ymmärrettävää, että tapaus herättää huolta kansalaisten keskuudessa vankiloiden turvallisuudesta ja lomakäytännöistä.

Sisäministeri Ville Itälä (kok.) puolestaan harkitsisi vankilomalta palaamatta jättämisen kriminalisointia.

Joensuun poliisin mukaan Valjakkalan pakoretkestä ei tiedotettu muun muassa siksi, että lomalta palaamatta jääminen ei ole rikos. Pyhäselän vankila ilmoitti karkaamisesta poliisille heti loma-ajan umpeuduttua perjantaina.

Poliisin antaman tiedotteen mukaan asiasta ei kerrottu heti julkisuudessa, koska vankilaviranomaiset eivät olleet siihen alussa halukkaita eivätkä nähneet siihen tarvetta. Poliisin yleisen toimintatavan mukaan virka-apua pyytävä vastaa tiedotuksesta.

Itälän mielestä hyvää yleisohjetta tiedottamisesta ei voida antaa. Etupäässä vastuu vangeista ja tiedottamisesta on kuitenkin vankilalla, hän arvioi.

Itälä harkitsisi myös sitä, että poliisille annettaisiin oikeus ottaa karkaamaan altteista vangeista tuoreita valokuvia tunnistamisen helpottamiseksi mahdollisessa karkaustilanteessa.

STT, YLE24