1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lappajärvellä eroon sinilevästä ja järvisyyhystä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kesällä 1999 alkanut mittava Lappajärven kunnostushanke, Lappajärvi Life-projekti, on loppusuoralla. Projektin tavoitteena on ollut palauttaa pahasti rehevöityneen järven kunto aiempien aikojensa loistoon.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Lappajärvi alkoi rehevöityä pikkuhiljaa 1930-luvun lopulta alkaen, mutta ongelmat kasaantuivat haitaksi asti 60-luvulta lähtien.

Viimeiset pari vuosikymmentä järven rehevöityminen eteni niin, että haitat olivat jo silmin nähtävissä. Leväkukinnat toistuivat vuosittain yhä laajempina ja uimarien lisäkiusana olivat myös limalevä ja imumatojen aiheuttama järvisyyhy.

Lappajärven kunnostushankkeessa on keskitytty valuma-alueella tehtävään vesiensuojelutyöhön. Merkittäviä paikallisia kuormituslähteitä ovat perunanviljely, haja-asutus, turkistarhaus ja turvetuotanto.

Järven tilaa on pyritty parantamaan myös syvänteiden hapetuksella ja tehokalastuksella. Hankkeen kustannukset olivat liki 8 miljoona markkaa, josta noin puolet saatiin EU:n Life Environment -rahastosta. Kotimaisia rahoittajia oli 22 ja hankkeen toteutuksesta on vastannut Länsi-Suomen ympäristökeskus.

Ylen Ympäristötietopalvelu

Lue seuraavaksi