Heinäsirkat uhkaavat Afganistanin viljasatoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin pohjoisilla viljantuotantoalueilla heinäsirkkakannat ovat kasvamassa suurimmiksi 30 vuoteen. YK:n maatalousjärjestö FAO tukee hanketta, jolla viljasato yritetään pelastaa hyönteisiltä.

Heinäsirkkoja

Pohjois-Afganistan on perinteisesti ollut sodan riivaaman maan vilja-aitta. Alueella on myös aina ollut viljaa syöviä heinäsirkkoja.

Nyt maanviljelijät ovat raportoineet poikkeuksellisen suurista heinäsirkkamääristä yhdeksässä provinssissa. Pahimmassa vaarassa on Baghlanin alue.

Alueelle tuodaan välineistöä, jolla heinäsirkkojen uhkaa voitaisiin torjua. Suuren ongelman aiheuttaa se, että seutu on vuoristoista. Kevään sateet ovat myös pilanneet suuren osan seudun teistä, joten tavarat on tuotava lentoteitse.

Heinäsirkkojen torjumiseen on kaksi tapaa. Yksinkertaisempi tapa on myrkyttää alue hyönteismyrkyllä.

Työläämpää tapaa nimitetään mekaaniseksi torjuntatavaksi. Siinä alue, jolla heinäsirkkojen on havaittu kuoriutuvan munistaan ympäröidään kaivannoilla. Tämän jälkeen sirkat hätistetään kaivantoihin ja peitetään.

Mekaaninen torjunta toimii hyvin, jos heinäsirkkojen kuoriutumisalue ei ole kovin suuri.

Toukokuun 4. päivään mennessä Pohjois-Afganistanissa oli käsitelty 21 000 hehtaaria maata kemiallisesti ja 81 000 mekaanisella torjunnalla.

Työtä pidetään suurena saavutuksena ottaen huomioon Afganistanin tämänhetkisen taloudellisen tilan. Työ myös osoittaa, että paikalliset viljelijät ovat halukkaita panostamaan tulevaisuuteen ja toimimaan yhdessä, sanoo FAO:n asiantuntija Clive Elliott.

Torjuntatyön tavoite on vähentää heinäsirkkojen aiheuttamat vahingot minimiin. Aikaa on kesäkuun alkupuolelle saakka. Tämän jälkeen vilja on kasvanut tarpeeksi suureksi, että se kestää heinäsirkat. Toistaiseksi vahingot ovat jääneet vähäisiksi.

Afganistania vaivaava heinäsirkkalaji on Marokon heinäsirkka (Dociostaurus maroccanus). Se asuu puoliaavikoilla. Pohjois-Afrikassa laji on aiheuttanut ongelmia mm. Marokossa ja Algeriassa sekä Aasian puolella Afganistanin lisäksi Turkissa, Iranissa, Irakissa ja entisen Neuvostoliiton tasavalloissa.

Raamatussa mainitun Egyptin vitsauksen aiheutti eri heinäsirkkalaji, aavikkoheinäsirkka (Schistocerca gregaria).

YLE24