Kiina aloittaa valtavan metsitysohjelman

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiinassa aloitetaan suuri metsänistutusohjelma, jolla on tarkoitus saada kuriin maata vaivanneet hiekkamyrskyt. Ohjelman takia jopa 180 000 ihmistä joutuu muuttamaan kodeistaan.

Kiinan maaseudun ongelmia ovat laajalle alueelle ulottuneiden hiekkamyrskyjen lisäksi laittomat hakkuut ja voimakas eroosio.

Metsäministeriön apulaispäällikön Lei Jiafeun esittelemällä ohjelmalla yritetään saada aisoihin myös nämä ilmiöt. Ohjelma on 10-vuotinen, mutta sen ensimmäinen päämäärä on saada ainakin Pekingin seutu puhdistettua, jotta 2008 kaupungin olympiakisat saadaan suoritettua kohtuullisissa olosuhteissa.

Kiinalaiset ovat pitkälti itse syypäitä luontonsa oikkuiluun. Maaseudulla hakataan puuta yli kaikkien säädösten, maanviljelijät raivaavat luvatta lisää peltomaata ja antavat karjansa laiduntaa maan paljaaksi. Vesivaroja kulutetaan kohtuuttomasti.

Luonnonvarojen riiston taustalla on luonnollisesti ylikansoitus ja ihmisten köyhyys, joka ei anna edes mahdollisuutta muunlaiseen toimintaan.

Metsäministeriön ohjelma varaa yli miljardi euroa vuodessa peltomaiden metsitykseen, jonka seurauksena Kiinan metsä- ja ruohikkomaa-alan on määrä lisääntyä viidellä prosentilla.

Vihreät vyöhykkeet heikentäisivät tuulia 30-50 prosenttia ja poistaisivat hiekka- ja pölymyrskyt käytännössä kokonaan.

Maanviljelijät saisivat tukea puidenistutukseen, hedelmäpuiden kasvattamiseen ja peltomaan muuttamiseen ruohikoksi. Heille luvataan myös viljantuotannon tukea ja verohelpotuksia.

Pelkona on, että köyhät maanviljelijät eivät kykene istuttamaan metsää maapalstoilleen, sillä heidän elantonsa on usein kiinni maan tuotosta. Lei Jiafu lohduttaa, että maanviljelijät voivat jopa parantaa elintasoaan hedelmien myynnillä.

Pekingin ja Tianjinin seuduilta siirretään 180 000 uusille asma-alueille eroosion taltuttamiseksi. Metsänhakkuut kielletään 13 alueella kokonaan.

Reuters