Helsinki hakee lisää säästökohteita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Helsingin sosiaalivirasto suunnittelee lakkauttavansa kaupungista elokuun alusta 23 - 33 päiväkotia. Vähennykset liittyvät Helsingin säästötalkoisiin, jossa tavoitteena on saada lasten ja päivähoitopaikkojen määrä vastaamaan toisiaan eri alueilla. Päivähoidon menoja aiotaan supistaa 7,1 miljoonaa euroa.

Osasta päiväkoteja lopettamispäätös on jo tehty. Toisaalta uusia päiväkoteja on tulossa uusille asuinalueille kahdeksan.

Helsingin seitsemän sosiaalikeskusta ovat esittäneet vain 17 päiväkodin lopettamista.

Helsingin Sanomien mukaan säästötoimien vuoksi jopa satoja määräaikaisia lastentarhaopettajia uhkaa työttömyys.

Sopimuksia ei aiota uusia kesäloman jälkeen. Vakinaisille työ näyttää tässä vaiheessa vielä riittävän.

Sosiaalilautakunta päätti päivähoidon 7,1 miljoonan euron supistustavoitteista tiistaina.

Leikkipuistot ja luistelukentät vähenevät

Helsingin säästökuuri puree myös katuihin, leikkipuistoihin ja luistelukenttiin. Leikkipaikoista aiotaan purkaa 35 eli joka kymmenes. Tarkoitus on lopettaa huonokuntoisimmat ja vähiten käytetyt.

Myös luistelukenttiä ollaan vähentämässä reilusti. Joka viides viime talven kentistä jää ensi vuonna ilman jäätä, jos rakennusviraston aikeet toteutuvat. Se merkitsee 20 kentän vähennystä.

Sen sijaan lappuliisoja lisätään, jotta väärin pysäköineiden rahat saadaan tehokkaammin kerätyksi.

Myös katujen hoitoa ollaan vähentämässä. Talvella lumet ajetaan aiempaa hitaammin ja rakennusvirasto sallii ensi talvena lumen varastoinnin ajoradoilla.

Esityksen mukaan kaupunki ei enää ottaisi lunta vastaan ilmaiseksi. Tähän asti myös yksityiset ovat voineet viedä lunta rakennusvirastojen lumipisteisiin.

Myös kesäistä katujen hoitoa ollaan vähentämässä, varsinkin lähiöissä. Puistoissakin ruoho saa kasvaa pidemmäksi kuin ennen ja penkkejä korjaillaan harvemmin. Samoin vähennettäneen paikkoja, jotka on tähän asti siivottu joka viikonloppu.

YLE24