Mielentilatutkimuksiin tulevat yhä sairaampia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Mielentilatutkimuksiin tulevat henkilöt ovat vuosi vuodelta yhä vaikeammin sairaita. Usein he kärsivät useista sairauksista samanaikaisesti. Näin sanoi apulaisylilääkäri Hannu Naukkarinen Lapinlahden sairaalan mielentilatutkimusosaston 30-vuotisjuhlassa keskiviikkona.

Tutkittavien määrä on viime vuosina kasvanut. Erityisesti ovat lisääntyneet keskushermoston tutkimukset. Tämän katsotaan johtuvan päihteiden lisääntyneestä käytöstä.

Tutkimusten kesto on myös pidentynyt, koska tutkittavien ongelmien vaikeusaste on noussut. Aikaisemmin tutkimuksen kesto on ollut noin kaksi kuukautta.

Monimutkaistuvat diagnoosit aiheuttavat ongelman, kun lääkärit päättävät, kuka potilaista on täysin syyntakeinen ja kuka taas täyttä ymmärrystä vailla.

Naukkarisen mukaan monet lääkärit ajattelevat jo nyt niin, että rikosoikeudellisen vastuunalaisuuden jakaminen kolmeen ryhmään, syyntakeettomiin, vähentyneesti syyntakeisiin ja täysin syyntakeisiin, on epätarkoituksenmukaista.

Mielentilatutkimuksessa kartoitetaan tarkoin henkilön tausta, eli elämänhistoria, elämäntapahtumat ja persoonallisuuden kehitys. Tutkijat pyrkivät löytämään mahdolliset häiriöt kehityksessä.

Henkilön tietoja lisätään ulkopuolisilla lähteillä, kuten omaisten haastattelulla, lääkärintodistuksilla, puolustusvoimien kantakortilla ja poliisikuulustelupöytäkirjoilla.

Myös henkilön fyysinen kunto tarkastetaan. Huomion kohteena on esimerkiksi henkilön aivosähkökäyrä. Tutkittavan kromosomit seulotaan, jotta sukupuolikromosomien poikkeamat löydettäisiin. Näillä tekijöillä voi olla yhteyttä persoonallisuuden poikkeamiin ja rikollisuuden riskiin.

Suomessa tehdään vuosittain noin 120 oikeuslääketieteellistä mielentilatutkimusta, joista puolet Helsingin Lapinlahdessa.

STT