1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtio selvittää Fortumin myyntiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtio on aloittanut valmistelut energiayhtiö Fortumin osakkeiden myynnistä. Kauppa- ja teollisuusministeriö on valinnut mahdollisen osakemyynnin selvitystyön tekijäksi ja pääjärjestäjäksi kansainvälisen investointipankkiirin Merill Lynchin.

Ministeriön alaisen omistajayksikön johtaja Markku Tapio kiistää, että valtiolla olisi jo tiedossa jokin tietty ostaja Fortumin osakkeille. Myöskään yleisömyynnin mahdollisuutta ei ole poissuljettu.

Fortumin osakkeita myytiin edellisen kerran yleisölle yhtiön listautuessa pörssiin vuonna 1998. Silloin yleisölle myytiin noin viidenneksen osuus Fortumin osakkeista.

Valtio omistaa Fortumista tällä hetkellä 70,4 prosenttia. Hallituksella on valtuudet vähentää valtion omistusta energiayhtiöstä 50,1 prosenttiin.

Pankkiiriliikkeiden asiantuntijat eivät vielä keskiviikkona halunneet lähteä arvailemaan Fortumin osakkeiden mahdollista ostajaehdokasta.

- Jos puhutaan omistuspohjan laajentamisesta, niin silloin tulee ensisijaisesti mieleen, että sitä myydään suuremmalle sijoittajajoukolle, sanoo Evli Pankin pääekonomisti Janne Sarvikivi.

Hän kuitenkin lisää, ettei mitään yksiselitteistä vaihtoehtoa ei ole, eikä mitään ole myöskään suljettu pois.

STT

Lue seuraavaksi