Äärioikeisto nousussa myös Pohjoismaissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen äärioikeiston järjestäytyminen puolueeksi on toistuvasti kariutunut johtomiesten keskinäiseen riitelyyn. Kiistaa on muun muassa siitä, kuka saa käyttää puolueensa nimessä sinivalkoinen-sanaa. Mutta jo rajan takana Ruotsissa äärioikeisto saattaa olla syksyn vaaleissa varteenotettava voima.

Näille miehille Sverigedemokraterna on vasemmalla

Ruotsin valtiopäivävaaleissa vuonna 1998 muukalaisvihamieliset "Ruotsin demokraatit", Sverigedemokraterna", saivat vain 0,4 prosenttia äänistä.

Tänä vuonna uusnatsismin leima on karistettu ja kampanjaa käydään korostetusti puolueena puolueiden joukossa. Veturiksi vaaleihin on saatu entinen maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Sten Andersson.

Avoimesti uusnatsistiset ja rasistiset jäsenet ovat saaneet lähteä. Puolue ei halua kesken kampanjaa sellaisia paljastuksia kuin turvallisuuspoliisin viime vuonna löytämät eurooppalaiset natsiyhteydet.

Vaikka siivous on tehnyt puolueesta joillekin jopa liian laimean ja saanut heidät perustamaan Ruotsiin kansallisdemokraattisen puolueen, niin ohjelmasta löytyy samoja ajatuksia, jotka Hollannissa nostivat äärioikeistopuolueen vaivatta parlamenttiin.

Sverigedemokraterna haluaa kansallisesti yhtenäisen Ruotsin ja pitää maahanmuuttoa uhkana identiteetille. Puolue muun muassa alkaisi palauttaa ulkomaalaisia kotimaihinsa, antaisi vastedes niukalti työlupia ja lopettaisi adoptiot Euroopan ulkopuolelta.

Mikäli Ruotsin lukioissa huhtikuun lopussa järjestetyt nuorisovaalit antavat suuntaa, voi Sverigedemokraterna odottaa syyskuun vaaleissa nelinkertaista kannatusta vuoteen 1998 verrattuna.

Tanskan kansanpuoluetta johtaa nainen

Muslimimaahanmuuttajia

Kööpenhaminassa

Tanskassa äärioikeisto pääsi kansankäräjille jo 1990-luvulla, ja viime vuoden vaaleissa kansanpuolue DF lähes kaksikertaisti paikkalukunsa 22 edustajaan. Kansankäräjillä on kaikkiaan 179 paikkaa.

Tänäkin vuonna puolue on mielipidekyselyissä ollut toistuvasti kolmanneksi suosituin.

DF:llä on eurooppalaisia veljespuolueitaan pehmeämpi maine, ja epätavallista on myös se, että puoluetta johtaa nainen, keski-ikäinen perheenäiti Pia Kjærsgaard.

Mielipiteet maahanmuuttajista ja rikollisuudesta ovat kuitenkin ytimeltään samat kuin muuallakin. Tanskalaisiin, jotka ovat pitäneet kiinni omasta valuutastaan, puree lisäksi se, että puolue vastustaa euroa.

Norjassa äärioikeisto on menestynyt Carl Hagenin johtamana. Rahaa norjalaisten eläkkeisiin ja terveydenhoitoon siirtolaisten tukemisen sijasta oli linja, jolla edistyspuolue sai viime vuoden vaaleissa 26 edustajaa 165-paikkaisille suurkäräjille.

Turhautuneet äänestäjät kääntävät Eurooppaa äärioikealle

Hallitusvaltaa Itävallassa ja Italiassa

Anniina Wallius YLE24