Korkeakoulututkinnosta naisille vähemmän hyötyä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Korkeakoulututkinnosta on naisille vähemmän hyötyä työmarkkinoilla kuin miehille, osoittaa Turun yliopistossa tarkastettu koulutussosiologian väitöskirja. Valtiotieteen lisensiaatti Päivi Naumasen mukaan tutkinto on yhä työhönpääsyn edellytys, mutta naisille se ei takaa yhtä vakaata uraa kuin miehille.

- Mitä enemmän naisella on koulutusta, sitä todennäköisemmin hän työskentelee määräaikaisessa tai tilapäisessä työsuhteessa, Naumanen sanoo.

Miehillä työsuhteen määräaikaisuus ei ole juuri lainkaan yhteydessä koulutustasoon, tai kun yhteyttä havaitaan, se on päinvastainen kuin naisilla.

Paitsi työsuhteen laatuun myös työn sisältöön tutkinto vaikuttaa miehillä myönteisemmin.

Koulutetut miehet pääsevät keskimääräistä useammin haasteellisempiin ja vaihtelevampiin tehtäviin jo nuorena. Naisten mahdollisuudet päästä mielekkääseen työhön paranevat vasta ikävuosien ja työkokemuksen myötä.

Naumasen mukaan koulutuksen painoarvo työmarkkinoilla heikentyi 1990-luvun alun lamavuosina. Huonossa työllisyystilanteessa koulutusta enemmän vaikuttivat ikä ja sukupuoli. Muutoksesta kärsivät etenkin nuoret naiset.

-Heidän työtilanteensa heikentyi olennaisesti, mitataanpa sitä työuran vakaudella, pysyvillä työsuhteilla, varmuuden tunteella työpaikan jatkuvuudesta tai hyvillä uramahdollisuuksilla, Naumanen toteaa.

STT