1. yle.fi
  2. Uutiset

Keisarileikkaukset lisääntyneet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keisarileikkausten osuus synnytyksistä on kasvanut tasaisesti, kertoo Helsingin Sanomat. Vielä 1970-luvun puolivälissä noin kahdeksan prosenttia synnytyksistä oli keisarileikkauksia. Nykyään määrä on kaksinkertainen.

Nykyään jo 22-viikkoinen sikiö voidaan pelastaa keisarileikkauksella, kun vielä parikymmentä vuotta sitten ei alle 25-viikkoisia sikiöitä yritettykään auttaa leikkauksella.

Leikkausten lisääntymisen syynä on myös muun muassa synnyttäjien keski-iän nousu. Lisäksi joissain aluesairaaloissa leikataan varmuuden vuoksi jo viikolla ne äidit, joiden synnytys voisi käynnistyä viikonloppuna viikonloppupäivystysten lopettamisen vuoksi.

Synnytyspelon vuoksi keisarileikkausta suunnittelee 6 - 10 prosenttia raskaana olevista. Nuoret mainitsevat nykyään syyksi myös pelon seksinautinnon menettämisestä.

Synnyttäjien toiveita kuunnellaan nykyään entistä tarkemmin. Jos odottava äiti välttämättä haluaa saattaa lapsensa maailmaan keisarileikkauksen avulla, saa hän yleensä myös tahtonsa läpi.

Suomessa suhteellisesti eniten keisarileikkauksia tehdään Iisalmen aluesairaalassa, jossa 27 prosenttia äidesitä sai lapsensa leikkauksen avulla. Määrä on pienin Oulaskankaan aluesairaalassa, 9, 6 prosenttia.

YLE24

Lue seuraavaksi