Uusi kylmäkukkalaji löytyi Öröstä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Dragsfjärdin Örön saarelta on löytynyt Suomelle uusi kylmäkukkalaji, jolle ei vielä ole suomenkielistä nimeä. Laji löytyi Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteistutkimuksien yhteydessä.

Lajin suomenkieliseksi nimeksi sopisi löytäjän Jaakko Kullbergin ja lajin määrittäjän Leif Lindgrenin mielestä ketokylmäkukka, kertoo Metsähallitus.

Örön saarella toimii Saaristomeren meripuolustusalueen linnake ja saari on tänä vuonna siirtymässä osaksi Metsähallituksen hallinnoimaa Saaristomeren kansallispuistoa. Puolustusvoimien toiminta saarella jatkuu siitä huolimatta ja saari pysyy sotilasalueena.

Kasvistoltaan ja hyönteislajistoltaan Örö on yksi valtakunnallisesti arvokkaimmista suojelukohteista.

Ketokylmäkukkaa (Pulsatilla pratensis) löytyi muutamia yksilöitä paikalta, joka on pysynyt avoimena puolustusvoimien toiminnan takia.

Alueelle on siirretty hiekkaa, joten kasvin alkuperää voi vain arvailla. Örön linnakkeen perustivat alun perin Venäjän sotavoimat ja saareen on ilmeisesti 1900-luvun alussa tuotu paljon heinää, joka voisi olla yksi selitys kasvin esiintymiselle.

Ketokylmäkukka kukkii aikaisin keväällä. Läheisimmät kukan esiintymät ovat Viron pohjoisrannikolla, mm. Hiidenmaalla ja Saarenmaalla sekä Ruotsin Gotlannissa ja Uplannissa, jossa sitä pohjoisimpana kasvaa Mälarin järvelle asti. Ketokylmäkukka on aurinkoisten ketojen kasvi.

YLE24