EU pohtimaan laitonta maahanmuuttoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Laiton maahanmuutto on nousemassa keskeiseksi asiakysymykseksi ensi kuussa pidettävässä EU-huippukokouksessa Espanjan Sevillassa.

EU:n puheenjohtajamaan Espanjan pääministeri José-Maria Aznar kertoi maanantaina Lontoossa, että Espanja aikoo tuoda kokouksen käsittelyyn esityksiä yhteisistä toimenpiteistä.

Niihin kuuluu muun muassa unionin ulkorajojen valvonnan kiristäminen, ihmissalakuljetuksen vastaisten toimien tehostaminen ja taloudellisten keinojen käyttö niitä EU:n ulkopuolisia maita vastaan, jotka eivät ole ryhtyneet toimiin laittoman maahanmuuton estämiseksi.

Taustalla on monissa EU-maissa noussut huoli siitä, että äärioikeistolaiset liikkeet saattavat vahvistua edelleen jäsenmaissa, mikäli laittoman maahanmuuton estämiseksi ei ryhdytä toimiin.

Muun muassa Britannian pääministeri Tony Blair on vaatinut EU:lta toimia ihmissalakuljetuksen estämiseksi.

Blair totesi Aznarin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, että Euroopan rajoja ei haluta sulkea, mutta maahanmuuttoon on saatava järjestystä ja joitakin sääntöjä. Britanniassa etenkin kanaalitunnelin kautta maahan tuleva laiton siirtolaisuus on koettu viime aikoina polttavaksi ongelmaksi.

AFP, Reuters