Norjan prinsessa Märtha Louise avioon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Norjan prinsessa Märtha Louise, 30, on vihitty Trondheimissa kirjailija Ari Behnin, 29, kanssa. Märtha Louise luopuu avioitumisen myötä arvonimestä "hänen kuninkaallinen korkeutensa".

Norjan hovi päätti kuitenkin ennen häitä, että Märtha Louisea kutsutaan silti jatkossa prinsessaksi. Aviomies Ari Behn ei saa prinssipuolison arvonimeä.

Hääseremonia alkoi kello viideltä Suomen aikaa ja vihkiminen tapahtui kuudelta. Tuhannet norjalaiset reunustivat Trondheimin katuja, kun Märtha Louise ajoi hevoskärryillä isänsä, kuningas Haraldin kanssa Nidarosin katedraaliin.

Häävieraiden listalla olivat mm. Tanskan kuningatar Margaret, Espanjan kruununprinssi Félipe, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Britannian prinssi Edward ja Hollannin kruununprinssi Willem-Alexander sekä hänen vaimonsa Maxima.

Prinsessa Märtha Louise on sanonut haluavansa elää mahdollisimman normaalia elämää. Hän on yrittäjä ja maksaa veronsa siinä missä tavallinen norjalainenkin. Norjalaiset eivät ole sulattaneet Märtha Louisen puolisovalintaa aivan helpolla.

Ari Behniä on pidetty renttumaisena kirjailija-haaveilijana, jolla on huono vaatemaku.

Norjan edelliset kuninkaalliset häät olivat elokuussa kun kruununprinssi Haakon avioitui "kohutun" yksinhuoltajan Mette-Maritin kanssa.

Tällä viikolla julkaistun mielipidekyselyn mukaan 43 prosenttia norjalaisista katsoo, että prinssin ja prinsessan puolisovalinnat ovat heikentäneet monarkiaa. Vain yhdeksän prosentin mielestä ne ovat vahvistaneet monarkiaa.

Reuters, AP