1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipponen ja Tuomioja sanailivat vaisusti SDP:n tentissä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pääministeri Paavo Lipponen haluaa opposition mukaan valmistelemaan seuraavaa puolustuspoliittista selontekoa. Puolueväki päästi Lipposen ja toisen puheenjohtajaehdokkaan, ulkoministeri Erkki Tuomiojan lauantain odtetussa tentissä helpolla. Miesten välillä syntyi ainoastaan pientä sanailua.

Lipposen mukaan eduskuntapuolueista koostuva keskusteluryhmä tai toimikunta voisi aloittaa jo ennen vaaleja vuoden 2004 puolustuspoliittisen selonteon pohjustamisen.

Ei isompia näkemyseroja

Pientä sanailua syntyi hyvinvointivaltiosta, Nato-jäsenyydestä ja uusliberalismin ajassa elämisen haasteista.

Lipponen ei peitellyt tyytymättömyyttään tapaan, jolla keskustelua on kevään mittaan käyty. Hyvinvointivaltio on ollut kilpailija Tuomiojan lempiaiheita, ja sillä aihepiirillä hän yritti hiillostaa kilpakumppaniaan myös nyt.

-On vähän sellainen maku, että pitää todistaa, että on hyvinvointivaltion puolella. Ikään kuin tästä olisi kysymys sosiaalidemokraattien sisällä, Lipponen heitti nyt takaisin.

Tuomiojan mielestä osa ihmisistä on säästökuurien vuosina menettänyt uskonsa politiikkaan, ja SDP:n suuri haaste on palauttaa se.

Lipponen torjui sellaisen ajattelun, että sosiaalidemokraatit olisivat nostaneet kädet pystyyn tai jääneet jyrän alle.

-En ole samaa mieltä Tuomiojan kanssa, että meidän pitäisi ikään kuin tunnustaa syntimme sillä tavalla, että uusliberalismi olisi meidät ikään kuin tässä välillä nujertanut ja nyt meidän pitää tehdä parannus.

Nato-kysymykseen erilaiset vastaukset

Eroja löytyi myös Lipposen ja Tuomiojan arvioissa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Tuomioja ei nähnyt syytä, miksi Suomi hakeutuisi Naton jäseneksi. Lipposen mielestä seuraavalla hallituksella ja eduskunnalla on oikeus ja velvollisuus katsoa avoimella mielellä, mikä on Suomen etu.

Lipponen oli hieman harmistunut koko Nato-asian käsittelystä. Tuomioja napautti, että asia kiinnostaa ihmisiä perustellusti ja siitä on voitava keskustella, "vaikka meillä itse kullakin omat omat virka-asemamme".

Puheenjohtajaehdokkaat pääsivät puolueväen edessä helpolla. Kysymykset olivat tavanomaisia ja kuuntelijat saivat usein tyytyä vähemmän täsmällisiin vastauksiin.

Ehdokkaat saivat myös muistella, miten tulivat aikoinaan liittyneeksi SDP:hen.

20:17 YLE24, STT

Lue seuraavaksi