Tutkimus: Kloonivauvojen elämä lyhyt ja kivulias

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kloonattujen nisäkkäiden terveys on puutteellinen eikä useimmiten kestä aikuisikään, arvioi tuore tutkimus. Connecticutin yliopistossa Yhdysvalloissa tutkituista kahden kloonilehmän kymmenestä geenistä yhdeksässä X-kromosomi oli kopioitunut epätäydellisesti.

Viisi tutkijaryhmää eri puolilla maailmaa yrittää kloonata ihmistä samalla menetelmällä: munasolun ydin poistetaan ja korvataan kloonattavan DNA:lla.

Käytännössä on kuitenkin erittäin vaikeaa saada koko DNA kopioitumaan virheettä ja toimimaan niin kuin pitäisi, minkä muun muassa lampaiden, lehmien ja sikojen kloonaajat ovat saaneet huomata.

Huonosti toimiessaan geenit voivat aiheuttaa sikiön epämuodostumia ja johtaa keskenmenoon. Eläinten kloonisikiöistä vain yksi kuudesta kehittyy täysiaikaiseksi.

Lisäksi useat elämään selvinneistä kärsivät vammoista ja kroonisista sairauksista. Esimerkiksi ensimmäinen kloonilammas Dolly alkoi jo nuorena kärsiä iälleen epätyypillisestä niveltulehduksesta.

Connecticutin yliopiston tutkijat laskevat, että 99 prosenttia ihmisten klooniraskauksista katkeaisi keskenmenoon, ja syntyvistäkin lapsista monilla olisi lyhyt ja kivulias elämä, kertoo Nature Genetics -lehti.

Joidenkin tietojen mukaan kloonivauvoja syntyy jo tänä vuonna. Italialainen gynekologi Severino Antinori kertoi ranskalaisessta Le Monde -lehdessä viikonloppuna, että hänen työnsä tuloksena odotetaan kolmea kloonilasta, kahta Venäjällä ja kolmatta nimeämättömässä maassa.

AFP