Ylipaino ongelma valtaosalle

Viidesosa suomalaisista aikuisista on merkittävästi lihavia ja yli puolet ylipainoisia. Painon lisäksi on syytä tarkkailla vyötäröä, sillä vyötärölihavuus on monien sairauksien edistäjä.

Vyötärölihavuus on monien sairauksien kuten diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, verenpaineen, uniapnean ja veren rasvahäiriöiden taustalla.

Ylipaino lisää myös kihdin, sappikivien, polvien nivelrikon, astman sekä syövistä rintasyövän, kohdunrungon syövän ja paksusuolen syövän kehittymistä.

Lihavuuden huonoihin puoliin kuuluu myös heikentynyt elämänlaatu. Se voi johtaa myös mielenterveyden ongelmiin.

"Käypä hoito" tähtää pieneen painonpudotukseen

Lihavuuden aiheuttamia sairauksia voidaan ehkäistä tehokkaasti laihduttamalla. Lääkäriseura Duodecimin mukaan yhteiskunnan pitäisi panostaa hoidon ohella myös ennaltaehkäisyyn.

Duodecim-seuran lääkärit korostavat, että mitä nuorempi potilas kyseessä on, sitä tärkeämpää on lihavuuden hoito.

Jo viiden - kymmenen prosentin pysyvä laihtumistulos lievittää jo puhjenneita sairauksia.

Terveydenhuollossa lihavuuden aktiiviseen hoitoon valitaan etenkin potilaat, joilla on aikuistyypin diabetes tai heikentynyt glukoosinsieto, kohonnut verenpaine, uniapnea tai sepelvaltimotauti.

Hoidossa pyritään etenkin elämäntapojen muutokseen. Tämä tapahtuu yleensä ryhmissä, joissa keskustellaan mm. suhteesta ruokaan. Hoidossa keskitytään ruoan energian vähentämiseen ja liikkumisen lisäämiseen.

Lääkkeet kuten orlistaatti ja sibutramiini eivät ole lihavuuden ensisijaisia hoitomuotoja.

YLE24