Amnesty: Terrorismisota heikentänyt USA:n arvostelukykyä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee tiistaina julkaistavassa vuosiraportissaan Yhdysvaltain toteuttamia muslimien ja arabien laajoja pidätyksiä. Amnestyn mukaan terrorismisodan nimissä tehdyt pidätykset ovat vieneet pohjaa Yhdysvaltain kyvyltä arvostella muiden maiden ihmisoikeusrikkomuksia.

Vankeja Guantanamon tukikohdassa

Syyskuun jälkeen Yhdysvallat on pidättänyt kaikkiaan yli 1 100 ihmistä epäiltynä yhteyksistä terrorismiin. Suurin osa pidätetyistä on muslimeja ja arabeja. Laajoista pidätyksistä huolimatta vain muutaman henkilön syyllisyys on voitu todeta.

Amnestyn mukaan Yhdysvallat näyttää omilla ihmisoikeuksien laiminlyönneillään vihreää valoa myös muiden maiden ihmisoikeusrikkomuksille. Samalla Yhdysvallat heikentää kykyään tuomita muiden maiden tekoja.

Arabeihin painottuneiden epämääräisten joukkopidätysten lisäksi ihmisoikeusjärjestö syyttää presidentti George W. Bushin hallitusta myös sotavankien kohtelua säätelevän Geneven sopimuksen valikoivasta noudattamisesta.

Amnesty arvostelee Bushin hallitusta siitä, ettei se ole suostunut luokittelemaan Guantanamo Bayn tukikohtaan Kuubaan tuotuja Taliban- ja al-Qaida-vankeja sotavangeiksi.

Yleisenä positiivisena kehityksenä Amnesty International mainitsee vuosiraportissaan kuolemanrangaistuksen käytön vähenemisen. Kun vuonna 1997 kuolemanrangaistus oli käytössä 40 maailman maassa, oli se viime vuonna mahdollinen enää 27 maassa.

Myös vankien kidutus on Amnestyn tietojen mukaan vähentynyt viime vuosina.

AP