Elintasosairaudet suuri uhka vaurastuvissa kehitysmaissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Elintasosairaudet ovat erittäin suuri uhka kehitysmaiden vaurastuvalle keskiluokalle. Kehitysmaissa vaurastuneet ihmiset ovat alkaneet suosia länsimaista, epäterveellistä ruokaa. Samalla tutkijat ovat huomanneet, että jo sikiökaudella tapahtunut aliravitsemus voi aiheuttaa aikuisiällä elintasosairauksia.

Jo 1960-luvulla havaittiin, että lapsi, joka raskauden alkuvaiheessa kärsi ravinteiden puutetta, oli aikuistuessaan taipuvainen ylipainoisuuteen.

Aliravittu sikiö käyttää saamansa ravintoaineet tehokkaasti. Ravinteet keräytyvät sikiövaiheessa erityisesti aivoihin muiden elinten, kuten sydämen, munuaisten ja maksan kustannuksella.

Sikiöllä on erittäin kehittynyt kyky käyttää hyväkseen saamansa ravinto. Tästä voi seurata ilmiö, että vaikka sikiön saama ravinto on puutteellista, lapsi syntyy kuitenkin normaalipainoisena. Sikiökauden puutteellisesta ravinnosta aiheutuneet muutokset pysyvät ihmisen perimässä.

Geneettisten muutosten seurauksena keski-iän diabeteksen, korkean kolesterolin, syövän, liikalihavuuden ja sydänsairauksien riskit kasvavat.

Kehitysmaissa on miljoonia ihmisiä, joiden vanhemmat ovat kärsineet aikanaan puutteellisesta ravinnosta. Nykyaikana monien elintaso on noussut ja ravintoa saadaan riittävästi, jopa liikaakin. Yhdistettynä tupakointiin ja vähentyvään liikuntaan kehitysmaiden keskiluokkaisten asukkaiden riski saada elintasosairaus on suuri.

Asiaa pahentaa lisäksi se, että kehitysmaiden terveydenhuoltojärjestelmä ei edelleenkään kykene huolehtimaan suuresta kroonikkopotilaiden määrästä.

YK:n maatalousjärjestö FAO, terveysjärjestö WHO sekä lastensäätiö ovat aloittaneet kampanjan odottavien äitien ravinnonsaannin turvaamiseksi.

YLE24