1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Parsakaalista kaavaillaan apua mahasairauksiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Amerikkalaistutkimus on löytänyt parsakaalista ja sen versoista mahasyöpää ja -haavaa aiheuttavien bakteerien nujertaja-aineen. Parsakaali sisältää sulforafania, jonka Johns Hopkins -instituutin tutkijat havaitsivat tappavan helikobakteereja hiirikokeissa. Ihmisillä kokeet aloitetaan mahdollisimman pian.

Parsakaali voi osoittautua luonnonlääkkeeksi

Antibiootit kyllä tepsivät 80 - 85 prosenttiin helikobakteeritartunnoista, mutta bakteereja esiintyy eniten köyhillä alueilla, joiden asukkaille lääkkeet ovat liian kalliita.

Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa bakteeri on paikoin 80 - 90 prosentilla asukkaista. Syynä lienee puhtaan veden puute.

Vanhastaan sulforafani on tunnettu mietona antibioottina, mutta sen teho helikobakteeriin oli tutkijoille yllätys. Sulforafani tuntuu sitä paitsi auttavan myös bakteerikantoihin, joihin antibiootit eivät pure.

Tutkimuksia kuitenkin vaaditaan edelleen, sillä hiirille ei syötetty parsakaalia vaan suoraan sulforafania. Jos parsakaali-ateriat antavat yhtä hyviä tuloksia, löydöllä on suuri merkitys koko maailman terveydenhoidolle.

YLE24

Lue seuraavaksi