Lakiesitys: Spermanluovuttajasta voi tulla elatusvelvollinen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Siittiösolujen luovuttaja voidaan vahvistaa lapsen isäksi, jolloin hänestä tulee myös elatusvelvollinen, jos oikeusministeriön esittämä muutos isyyslakiin hyväksytään. Samalla ministeriö esittää erityistä hedelmöityshoitolakia. Nykyisellään hoitoja säätelevät yleiset terveydenhuoltolait.

Esityksen mukaan hoitoa annettaisiin avio- ja avopareille ja vain lääketieteellisin perustein. Naisen tulisi olla alle 46-vuotias. Tietyin edellytyksin hedelmöityshoitoa voisi saada myös yksinäinen nainen.

Hoito evättäisiin, jos näyttäisi ilmeiseltä, ettei pariskunnasta tai äidiksi pyrkivästä ole turvaamaan lapsen terveyttä ja kehitystä. Lähinnä vaa'assa painaisi lääkärin mielipide hänen keskusteltuaan hoitoon haluavien kanssa.

Parisuhteessa elävistä tulisi lailliset vanhemmat, eikä luovuttajalla olisi mitään velvollisuuksia lapsen suhteen, mutta yksinäisen naisen lapsi voitaisiin vahvistaa luovuttajan jälkeläiseksi. Sitä saisi vaatia äiti tai lapsi itse, kun hän on täyttänyt 15 vuotta.

Lakiesityksen perustelujen mukaan näin pyritään turvaamaan lapsen etu ja yhdenvertainen asema muiden lasten kanssa. Lainlaatija ei halua luoda ryhmää, jonka isyyden vahvistaminen ei ole lainkaan mahdollista.

Isästä vähintään mielikuva

Parisuhteeseen syntyneelle lapselle annettaisiin 18-vuotiaana kuvaus, jonka biologinen vanhempi kirjoittaisi itsestään sukusoluja luovutettuaan. Näin nuori saisi luovuttajasta mielikuvan vaikkei nimeä kerrottaisikaan, ellei luovuttaja olisi antanut siihen suostumustaan.

Kuolleesta luovuttajasta tieto annettaisiin, vaikkei siihen olisi hänen suostumustaan.

Sukusolujen lisäksi laki sallisi alkioiden luovutuksen. Niitä ei kuitenkaan saisi luoda vartavasten, vaan luovuttajia voisivat olla vain pariskunnat, joiden omasta hedelmöityshoidosta alkioita jää siirtämättä kohtuun. Myöskään sijaissynnyttäjälle hoitoja ei annettaisi.

Laki koskisi nykyisellään noin kymmenesosaa hedelmöityshoidoista. Muissa käytetään pariskunnan omia sukusoluja.

YLE24