Ranskan vaalivoitto odotetusti keskustaoikeistolle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskassa keskustaoikeisto on voittanut parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen. Kun kaikki manner-Ranskan äänet oli laskettu, maltilliset oikeistopuolueet olivat saaneet yhteensä vajaan 44 prosentin kannatuksen.

Suurin osa äänistä oli mennyt presidentti Jacques Chiracin johtamalle ryhmittymälle.

Vasemmistopuolueiden äänisaalis oli noin 36 prosenttia ja äärioikeiston vajaat 13 prosenttia. Edellisissä parlamenttivaaleissa viisi vuotta sitten äärioikeistopuolueen kannatus oli 15 prosenttia.

Ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti jäi jälleen alhaiseksi, vain noin 65 prosenttia äänestysikäisistä kävi uurnilla. Viisi vuotta sitten äänestysprosentti oli 66.

Alhaista lukua seliteltiin tänä vuonna mm. sillä, että ehdokkaita oli todella runsaasti ja sillä, että kyseessä oli maan kolmannet kansalliset vaalit lyhyen ajan sisään.

577-paikkaisen kansalliskokouksen lopullinen paikkajako ratkeaa vasta ensi sunnuntaina, jolloin pidetään vaalien toinen äänestyskierros.

Jos keskustaoikeiston voittokulku jatkuu ensi sunnuntaina, Chirac ja hänen ryhmittymänsä saavat selkeän enemmistön parlamenttiin, jopa 380 - 420 paikkaa.

AP, AFP