Talousrikokset tuttuja yrityksille

Lähes kolme neljästä suomalaisyrityksestä on joutunut viimeisen neljän vuoden aikana talousrikoksen tai sen yrityksen kohteeksi. Todellisuudessa osuus voi olla suurempikin, sillä osa talousrikoksista on huomaamatta jäävää piilorikollisuutta, kerrotaan Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa.

Suurin uhka joutua uhriksi on isoilla ja pidempään toimineilla yrityksillä. Rahoitus, viestintä ja tukkukauppa ovat tutkimuksen mukaan uhatuimmat toimialat.

Arvopaperimarkkinoilla kaksi yritystä kolmesta arvioi, että yhtiöt käyttävät joskus tai usein sisäpiiritietoja väärin.

Suurin osa yrityksistä arvioi, että yrityksen oman toimialan muut yritykset syyllistyvät joko työrikoksiin, kilpailumenettelyrikoksiin tai arvonlisäverojen ja työnantajamaksujen laiminlyöntiin.

Tutkimuksessa oli mukana yrityksiä suurista pörssiyhtiöistä pieniin pajoihin, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Suurimman yrityksen liikevaihto oli yli 16,8 miljoonaa euroa.

Näytön saaminen ongelmallista

Rikosten yleisyydestä huolimatta yhtiöt ilmoittivat viranomaisille vain alle kymmenesosan niihin kohdistuneista rikoksista.

Ilmoitusten vähäisyyttä yritykset perustelivat näytön saamisen ongelmallisuudella. Kaikki eivät luota viranomaisten mahdollisuuksiin ja kykyyn selvittää tapauksia.

Esimerkiksi Rahoitustarkastuksen valvontakykyä pidetään korkeintaan keskinkertaisena.

Toisaalta yritysvakoilutapauksista vain kaksi tapausta sadasta annetaan poliisin tutkittavaksi.

Vahingon kärsijöinä yritykset pitävät verottajaa tai muuta yhteiskuntaa.

Parhaimpina vastakeinoina talousrikollisuutta vastaan yritykset pitävät liiketoimintakieltoa ja rikoshyödyn takaisinsaannin tehostamista. Moni esittää myös tilintarkastajille annettavaa velvoitetta ilmoittaa rikoksista.

Tutkimusta varten Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat lähettivät kyselyn kaikille pörssiyhtiöille. Lomakkeen sai 500 suurinta yritystä sen lisäksi. Kyselyyn vastasi joka neljäs yritys.

YLE