1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Karzai vannoi presidentinvalan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin vastavalittu presidentti Hamid Karzai vannoi keskiviikkona virkavalansa maan korkeimman oikeuden edessä. Tätä ennen hän nimitti ministerit siirtymähallitukseen.

Viimeistä päivää koolla ollut heimokokous loya jirga hyväksyi nimitykset äänestyksessään.

Ulkoministerinä jatkaa väliaikaishallituksen Abdullah Abdullah ja puolustusministerinä Mohammad Fahim. Sisäministeriksi nimitettiin maan suurimpaan etniseen ryhmään pataaneihin kuuluva Taj Mohammed Wardak.

Kaikkiaan siirtymähallituksessa on ministereitä 14.

Kaikki paikalliset sotapäälliköt saatetaan Karzain mukaan maan puolustusministeriön alaisuuteen.

Karzai totesi keskiviikkona pitämässään puheessa, että hän eroaa tehtävästään, mikäli ei pysty takaamaan maalleen rauhaa ja turvallisuutta sekä kehitystä parempaan tulevaisuudessa. - En aio hyväksyä hyödytöntä hallintoa, Karzai sanoi.

Nimitysten alla Karzain pyrkimyksenä oli nimittää Afganistaniin laajapohjainen hallitus, johon tulisi edustajia kaikista etnisistä ryhmistä. Enemmän kuin poliitikkoja hän sanoi haluavansa ministereiksi asiantuntijoita.

Karzai pyyteli keskiviikkona anteeksi, ettei monien vaatimusten ristipaineessa pystynyt toteuttamaan kaikkien "veljiensä" toiveita. - Hallituksen paikkamäärä on rajattu ja vaatimuksia oli liian paljon, Karzai sanoi.

Nyt nimitetyn siirtymähallituksen on määrä toimia 18 kuukauden siirtymäkauden ajan vuoteen 2004. Tällöin maassa järjestetään kansanäänestys.

Reuters, AP, AFP, STT, YLE24

Lue seuraavaksi