Naisten yhä vaikea edetä yritysjohtoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Liike-elämässä naiset törmäävät edelleen miehiä useammin näkymättömään "kattoon", kun puhutaan etenemisestä yritysjohtoon, selviää tuoreesta kyselystä.

Yhdysvaltalaisen naisasiajärjestön Catalystin kyselyssä selvisi, että naiset ovat yhä melko harvinaisia suurten yritysten johdossa.

Kysely tehtiin 20:ssä Euroopan maassa 700:lle yritysjohtajalle.

Yhdysvaltoihin verrattuna naisia on Euroopan politiikassa enemmän, mutta Euroopan liike-elämässä odotellaan yhä Yhdysvaltain kaltaista edistystä.

Catalyst-järjestön mukaan naisten lahjakkuus menee hukkaan, jos yhtiöissä ei pian ryhdytä luopumaan sellaisista stereotypioista, jotka estävät naisten uralla etenemistä.

Kyselyssä, jota tukivat muun muassa ylikansalliset yhtiöt BP ja General Motors, todettiin, että eurooppalaisten yritysten täytyy tehdä enemmän pärjätäkseen yhdysvaltalaisille kumppaneilleen naisten lahjakkuuden hyödyntämisessä.

Catalystin johtaja Sheila Wellington sanoo yhdysvaltalaisten yritysten käyneen jo 1980-luvulla läpi melkoisen nykyaikaistumisen, mikä johti siihen, että naisille avautui enemmän paikkoja yritysten johdossa.

Reuters