Espanjan yleislakko ei aiheuttanut turistikaaosta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Espanjassa oli torstaina yleislakko, joka ei ennakkoarveluista poiketen lamauttanutkaan maan turistialaa. Noin kolmasosaa Espanjan työvoimasta koskeva lakko oli silti maan suurimpia yli vuosikymmeneen.

Vaikka esimerkiksi useita lentoja peruutettiin, pelättyä kaaosta Espanjan lentokentille ja hotelleihin ei tullut. Hotellinomistajien liiton Zonturin mukaan hotellit toimivat täysin normaalisti.

Lakko lamautti liki kokonaan maan tekstiili-, kaivos- ja kemianteollisuuden. Myös kaupankäynti ja jätehuoltopalvelut elivät hiljaiseloa. Vain neljäsosa Espanjan joukkoliikenteestä on toiminnassa.

Espanjan sisäministeriö kertoi pidättäneensä kolmisenkymmentä lakkolaista. Ammattiliittojen mukaan useat jäsenet olivat loukkaantuneet yhteenotoissa poliisin kanssa.

Espanjan kaksi suurinta ammattiliittoa, UGT ja CCOO, pyrkivät vastustamaan vuorokauden kestävillä lakkotoimillaan hallituksen kaavailuja työttömien etuisuuksien heikentämisestä. Järjestöt kehottivat 15 miljoonaa palkansaajaa ryhtymään vuorokauden mittaiseen lakkoon keskiyöstä alkaen.

Espanjan hallitus on suunnitellut työttömyyskorvauksen eväämistä, jos työtön kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä. Työttömän olisi näin otettava vastaan työpaikka myös muulta kuin koulutuksensa alalta.

Ammattiliitot ovat verranneet Espanjan pääministerin José Maria Aznarin toimia tapaan, jolla Margaret Thatcher aikanaan kukisti Britannian ammattiyhdistysliikkeen.

Keskustaoikeistolaisen Aznarin hallituksen mukaan työllistämisuudistukset antaisivat ihmisille paremmat mahdollisuudet työnteolle ja leikkaisivat korkeaa työttömyyttä. Huhtikuisten mittausten mukaan Espanjan työvoimasta 11,3 prosenttia on vailla töitä. Kyseessä on korkein työttömyysaste koko EU-alueella.

Lakko ajoittuu espanjalaisten kannalta kiusallisesti perjantaina Sevillassa alkavan EU-huippukokouksen alle.

Edellinen yleislakko Espanjassa järjestettiin vuonna 1994.

YLE24, STT