Ilmastonmuutos lisää myös sairauksia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maapallon ilmaston lämpeneminen aiheuttaa myös sairauksien lisääntymistä niin ihmisillä, eläimillä kuin kasveillakin, kertoo Science-tiedelehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

Yhdysvalloissa tehdyn kaksivuotisen tutkimuksen tekijät hämmästyivät huomatessaan, kuinka paljon erilaisissa eläimissä havaitut sairaudet olivat yleistyneet ilmaston lämpenemisen myötä.

Lämmin ilmasto suosii monien tautien välittäjinä toimivia eliöitä. Niillä seuduilla, missä infektiotautien "kohdeorganismeja" on vähemmän, taudit tekivät tehokkaampaa tuhoa.

Tutkijat antavat esimerkkejä, miten lämmin ilmasto lisää ihmisten sairastavuutta. Itä-Afrikassa on havaittu uusi ns. Rift Valleyn kuumeen epidemia. Jo vuonna 1998 tauti tappoi tuhansia ihmisiä. Taudin on huomattu puhkeavan vuosina, jolloin el Niño -ilmiö nostaa lämpötilaa.

Lämpö hyödyttää sairauksia välittäviä hyönteisiä kuten hyttysiä ja punkkeja. Kun talvet leudontuvat, hyönteisten määrät kasvavat.

Myös muut eliöt saavat osansa lisääntyvistä taudeista. Hawaiji-saarilla on todettu paikallisten moskiittojen levittäytyvän yhä korkeammalle vuorten rinteillä. Moskiitot levittävät kuumesairautta, joka hävittää seudun ainutlaatuista linnustoa.

Australian Suuren valliriutan korallit ovat alkaneet kuolla, kun lämmenneen meriveden lisäämä mikro-organismi on heikentänyt niitä.

Yhdysvaltain itärannikolla osterikantaan on iskenyt loinen, joka tavallisesti elää vain eteläisillä, lämpimillä merialueilla.

Välimeren alueen tammipuut ovat saaneet vaivakseen loissienen, joka on yleistynyt lämpimän ilmanalan levitessä.

Cornellin yliopiston tutkijan Andrew Dobsonin mukaan maapallon lämpeneminen on otettava erittäin vakavasti ja sen tuomia muutoksia on tutkittava tarkasti.

- Maapallomme ei ole vain lämpimämpi, vaan myös sairaampi, Dobson sanoo.

DPA