Kolme valtiota poistettiin rahanpesulistalta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Israel, Unkari, Libanon sekä saarivaltio St. Kitts and Nevis ovat saaneet kuriin rahanpesuongelmansa, toteaa G-7-maiden rahoittama FATF-tarkkailuryhmä Pariisissa julkaistussa vuosiraportissaan. 15 maassa rahanpesu jatkuu edelleen laajana.

Israelin osalta raportissa todetaan, että Israel on ottanut käyttöön lakeja, jotka velvoittavat suurten rahasummien kanssa tekemisiin joutuvat tahot selvittäämään toimintaansa. Israeliin on myös perustettu rahanpesua valvova elin.

Israelin viranomaiset olivat tyytyväisiä FATF:n ilmoituksesta. Rahanpesuepäilyjen häipymisen katsotaan helpottavan ulkomaisia investointeja Israeliin.

Monissa muissa maissa rahanpesun estäminen on vasta pääsemässä alkuun. FATF:n listalla on yhä 15 maata, joissa rahanpesu on suuri ongelma.

Pahimmat ongelmat ovat Ukrainassa ja Nigeriassa. Heinäkuussa FATF:n puheenjohtajuuden saava Jochen Sanio sanoo, että Ukraina ei ole käytännössä tehnyt yhtään mitään rahanpesun estämiseksi.

FATF voi halutessaan ottaa käyttöön vastatoimia ongelmamaita kohtaan. Toimet voivat olla esim. maiden tehostettu tarkkailu ja maiden viranomaisille määrätty erityinen raportointivelvoite. Tiukimmillaan vastatoimet merkitsevät investointien estämistä näihin maihin.

FATF:n mustalla listalla ovat Nigerian ja Ukrainan lisäksi seuraavat maat ja alueet: Venäjä, Cook-saaret, Dominica, Egypti, Grenada, Guatemala, Marshall-saaret, Nauru, Niue, St. Vincent ja Grenadiinit.

Reuters