Tutkimus: E-pillerit eivät lisää rintasyöpää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuoreen tutkimuksen mukaan naisten ehkäisypillerien käytöllä ja rintasyövällä ei sittenkään ole yhteyttä, kertoo New England Journal of Medicine -lehti.

Tutkimukseen osallistui 9 257 naista, joista 4 575:llä oli rintasyöpä ja 4 682:lla ei ollut. Molemmissa ryhmissä ehkäisypillereitä oli jossain elämänsä vaiheessa käyttänyt suunnilleen yhtä suuri osa naisista.

Johns Hopkins yliopistossa tehdyn tutkimuksen tutkittavien ikä vaihteli 35 - 64:ään vuoteen. Myöskään sen, kuinka kauan e-pillereitä oli syönyt tai oliko syönyt vanhemman vai uudemman polven hormonivalmisteita, ei havaittu vaikuttavan sairastuvuuteen.

Epäilyt rintasyövän ja e-pillereiden yhteydestä ovat eläneet pitkään. Kohua herättäneen, vuonna 1996 julkistetun tutkimuksen mukaan e-pillereiden käyttö lisäisi rintasyöpäriskiä jopa 24 %. Selvitys tehtiin Johns Hopkinsin tutkijoiden mukaan kuitenkin melko kiistanalaisilla metodeilla ja uusi, tarkennettu selvitys oli tarpeen.

Pillereiden käytön on todettu vähentävän riskiä sairastua munasarja- ja kohdun limakalvon syöpiin. Sen sijaan tupakoivilla naisilla e-pillereiden käyttö voi lisätä alttiutta veritulppiin, sydänkohtauksiin ja maksasyöpään.

Rintasyöpä on länsimaissa, myös Suomessa, naisten yleisin syöpämuoto. Maailmanlaajuisesti rintasyöpään kuolee vuosittain noin 400 000 naista.

Suomessa noin joka 10. nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Vuosittain todettavien uusien tapausten määrä on yli 3 200.

Tautia esiintyy eniten yli 50-vuotiailla naisilla. Miehillä rintasyöpä on harvinainen.

Reuters, YLE24