Hyppää sisältöön

Mäkikuisma voi viedä tehon e-pillereiltä

Lievän masennuksen itsehoitoon käytettävät mäkikuismavalmisteet voivat heikentää ehkäisypillereiden tehoa, varoittaa Lääkelaitos. E-pillereiden lisäksi mäkikuisman uskotaan vaikuttavan heikentävästi myös mm. verenhyytymis- ja hiv-lääkkeisiin.

Lääkelaitoksen mukaan mäkikuisman epäillään vähentäneen ehkäisyn pitävyyttä ja johtaneen ei-toivottuihin raskauksiin. Tämän vuoksi ehkäisypillereitä käyttävien naisten ei tulisi syödä valmistetta ollenkaan.

Mäkikuisma kiihdyttää maksan entsyymien toimintaa ja lääkkeen vaikutus lakkaa nopeammin. E-pillereiden kohdalla tehon heikentymisestä voivat kertoa esimerkiksi välivuodot.

E-pillereiden lisäksi mäkikuisman uskotaan heikentävän myös mm. verenhyytymis- ja hiv-lääkkeiden tehoa.

Aineet, joiden tehoa mäkikuisma voi heikentää, ovat: siklosporiini, digoksiini, teofylliini, varfariini, indinaviiri ja e-pillereiden sisältämät aineet. Mäkikuisman käytön lopettaminen voi myös nostaa näiden lääkeaineiden pitoisuudet elimistössä vaarallisen korkeiksi.

Mäkikuismaa on vuodesta 2000 lähtien myyty vain apteekeista, jotta rohdoksen ja lääkeaineiden yhteiskäyttöä voitaisiin valvoa paremmin.

Mäkikuismaa käytetään itsehoitovalmisteena lievän masennuksen hoitoon. Lääkelaitoksen mukaan näyttö rohdon tehosta on jäänyt kuitenkin heikoksi.

STT