Fossett kiersi maapallon ilmapallolla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Amerikkalaismiljonääri Steve Fossett on onnistunut kuudennella yrittämällään kiertämään maapallon kuumailmapallolla. Matka on historiallinen, sillä kukaan muu ei ole pystynyt sellaiseen yksin.

Vapauden henki -pallo ylitti lähtöpituuspiirin tiistaina lennettyään noin 31 000 kilometriä.

Fossett laskeutuu, kunhan se päivän valjettua on turvallista. Laskupaikka lienee Etelä-Australiassa. Lento on virallinen vasta, kun Fossett on laskeutunut.

- Matka on ollut pitkä, ja olen todella onnellinen, että pääsin perille, hän kertoi maaliviivan ylitettyään.

58-vuotias Fossett nousi ilmaan Australiasta kesäkuun 19. päivänä.

Viiden epäonnisen yrityksen jälkeen matka sujui odotettua nopeammin ja ilman ongelmia suotuisissa tuulissa.

Matkaa helpotti myös eteläisen reitin valinta, sillä hänen ei tarvinnut ylittää montakaan valtiota matkallaan, joten lupakysymykset oli helppo ratkaista. Sääntöjen mukaan ennätykseksi hyväksytään vain lento, joka on vähintään puolet maapallon ympärysmitasta 40 000km.

Fossett on todellinen seikkailija, sillä hänellä on ennätyksiä kuumailmapalloilun lisäksi purjehduksessa ja lentokoneilla lentämisessä. Hän on uinut Englannin kanaalin yli, hän on tehnyt kelkkaretkiä ja osallistunut Le Mansin 24 tunnin kilpailuun rata-autoilussa.

Tällä matkalla hän teki myös yksinlennon ja pituuslennon ennätykset.

Ensimmäisinä ihmisinä maapallon ympäri kuumailmapallolla pääsivät sveitsiläinen psykiatri Bertrand Piccard ja englantilainen, entinen ilmavoimien lentäjä, Brian Jones maaliskuussa 1999.

Kaksikko on jo ehtinyt onnitella Fossettia tämän uroteosta.