Subutex-Karvoselle viisi vuotta vankeutta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Helsingin hovioikeus on antanut lääketieteen lisensiaatti Pentti Karvoselle viiden vuoden ehdottoman vankeustuomion. Hän sai kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta kahden ja puolen vuoden tuomion kummastakin.

Karvosen tuomio kasvoi hovioikeudessa, sillä käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut hänet puolentoista vuoden ehdottomaan ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen tavallisista huumausainerikoksista. Hovioikeus määräsi pitämään Karvosen edelleen vangittuna.

Karvonen tuomittiin Subutex-lääkkeistä, joita hän on tuonut Suomeen ja jakanut huumeriippuvaisille asiakkailleen. Hovioikeuden mukaan Subutex-hoito ei pysynyt Karvosen käsissä, vaan hän keskittyi lähinnä tablettien maahantuontiin ja jakeluun muun heroiiniriippuvaisten tarvitseman hoidon kustannuksella.

Tuomion mukaan Karvosen kautta kulki yli 160 000 tablettia, ja niitä myytiin asiakkaille eri lähteiden mukaan 10 - 34 euron kappalehintaan. Oikeuden mukaan Karvonen oli saanut rikoksistaan taloudellista hyötyä 250 000 euroa, jotka tuomittiin menetettäviksi valtiolle.

Koska Karvonen jakoi asiakkailleen Subutexia varsin suuriakin eriä, levisi tabletteja myös katukauppaan. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei Karvonen levitänyt lääkettä katukauppaan tahallaan, eikä hän pyrkinyt mahdollisimman suureen taloudelliseen hyötyyn. Hän pyrki hoitamaan asiakkaitaan ja tarkoitti lääkkeet nimenomaan asiakkaidensa vieroitus- ja ylläpitohoitoon.

KKO:n kantaa odotellaan

Lääkärinoikeutensa menettänyttä Pentti Karvosta vastaan on nostettu jo neljä oikeusjuttua huumerikoksista, ja hänet on tuomittu niissä kaikissa. Korkein oikeus on myöntänyt Karvoselle valitusoikeuden kahteen ensimmäiseen juttuun. KKO antanee Karvosen tapauksesta ennakkoratkaisun.

Karvonen sai ensimmäisistä huumejutuistaan kymmenen ja 11 kuukauden ehdolliset tuomiot käräjäoikeudessa. Helsingin hovioikeus ei muuttanut näitä tuomioita.

STT