1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rekkakuski puhalsi 6,7 promillea

Holtittomasti murskerekkaa työmaallaan ohjannut kuski puhalsi jopa 6,7 promillen lukemat poliisin alkometriin. Poliisin mukaan Suomessa ei koskaan aikaisemmin ole puhallettu yhtä huimia lukemia.

Vanhat mittarit näyttivät promillet vain kolmeen saakka

Vihjeen perusteella paikalle saapunut partio puhallutti keski-ikäisen rekankuljettajan torstaiaamuna Vantaan Tuupakassa. Mies oli ajanut soraa Vantaan Viinikkalassa aamulla ja sammunut sen jälkeen ratin taakse työmaallaan. Poliisin herätettyä miehen tämä kykeni omin avuin kävelemään poliisiautoon ja sieltä putkaan.

Humalasta johtuen mies ei kuitenkaan jaksanut puhaltaa poliisin tarkistusmittariin. Tämän vuoksi puhallutuksen aikainen promillemäärä varmistunee verikokeen perusteella vasta viikon päästä.

Ensimmäiseksi paikalle saapunut poliisipartio puhallutti 47-vuotiaalta mieheltä ensi 6,7 promillen ja tunnin päästä 6,05 promillen lukemat. Lukeman varmistamiseksi paikalle kutsuttu toinen partio sai lukemaksi 6,2 promillea.

Oikeuslääkärin verikokeessa miehellä oli vielä neljän tunnin päästä yli neljän promillen verran alkoholia veressään.

Tapaus on harvinainen, sillä poliisi tapaa vain muutaman kuljettajan vuodessa, joka puhaltaa yli neljä promillea. Yleisesti viittä promillea pidetään jo erittäin hengenvaarallisena.

Poliisin mukaan Suomessa ei ole koskaan puhallettu yhtä korkeita promillelukemia. Digitaaliset alkometrit otettiin käyttöön vasta muutama vuosi sitten. Vanhojen mittareiden viisarit eivät kääntyneet kolmea promillea korkeammalle, joten vertailu aikaisempiin vuosiin on vaikeaa.

Suurina annoksina alkoholi vaikuttaa nukutusaineen tavoin ja saattaa aiheuttaa käyttäjälleen hengityksen lamaantumisen, kooman tai jopa kuoleman.

STT, YLE24