Koskinen: Pakoilijat tehokkaammin oikeuteen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Oikeutta pakoilevat syytetyt olisi noudettava nykyistä tehokkaamin säilöön, sanoo oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) Helsingin Sanomissa.

Käräjäoikeudet joutuvat koko ajan perumaan rikosten oikeuskäsittelyjä, koska syytetyt eivät saavu paikalle.

Koskinen toivookin, että poliisit noutaisivat syytetyt säilöön päivää ennen istuntoa, mikäli syytetyn olin- tai asuinpaikka on tiedossa.

Oikeusministeriö on jo aloittanut asiaa koskevien lakien uudistamisen, jotta syytetyt saataisiin oikeudenkäynteihin. Koskinen kertoo, että ministeriö on puuttumassa asiaan mahdollisesti jo alkusyksyllä.

Ministerin mukaan kaikkien osapuolten saaminen oikeuteen samaan aikaan on etenkin pienissä jutuissa hankalaa. Hänen mielestään riittäisi, kun kaikkia asianomaisia olisi kuultu kerran.

Vapaajalkalaiset suurin ongelma

Noin kolmannes käsittelyistä perutaan Helsingin, Espoon ja Vantaan käräjäoikeuksissa syytetyn poissaolon takia. Tampereella luku on 25 %, Turussa alle 20 % ja Oulussa noin 15 %.

Yksin Helsingissä peruuntui vuoden alusta toukokuun puoliväliin yli 2 300 juttua, kertoo Helsingin Sanomat. Juttuja ratkaistiin samaan aikaan noin 5 000.

Peruuntumisia tulee paljon huumerikosten, rattijuoppouksien, varkauksien ja pahoinpitelyjen kohdalla eli sellaisissa rikoksissa, joissa vastaaja saapuu oikeuteen vapaalta jalalta.

Vuonna 1997 voimaan tulleen lain mukaan jutun kaikkien osallisten pitää olla yhtä aikaa oikeussalissa, mikä aiheuttaa usein käytännön hankaluuksia. Moni käräjätuomari pitää menettelyä liian jäykkänä.

Usein käy myös niin, etteivät haastemiehet edes löydä syytettyä, koska tämän osoite väestörekisterissä on vanhentunut tai tekaistu.

STT, Helsingin Sanomat