1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat myöntää Afganistanin harhaiskun siviiliuhrit

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain Afganistanin-joukkojen komentaja vahvistaa, että maanantaina tapahtuneessa harhaiskussa Afganistanin Uruzganin maakunnassa tuli siviiliuhreja.

Kabulilaiset osoittivat mieltään harhaiskua vastaan

Yhdysvallat ei kuitenkaan myönnä uhrien määrää, sillä tutkinta jatkuu yhä.

Kenraali Dan McNeill sanoi lauantaina aamupäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että hääsaattueeseen osuneessa iskussa menehtyi afgaanilähteiden mukaan 48 ihmistä ja 117 haavoittui.

Sekä McNeill että tilaisuuteen osallistunut Afganistanin ulkoministeri Abdullah Abdullah totesivat, että operaatio al-Qaida-järjestön jäsenten löytymiseksi ja kukistamiseksi jatkuu edelleen iskusta huolimatta.

Ulkoministeri Abdullah sanoi, että jatkossa on löydyttävä keinoja, joilla al-Qaidaa ja Taliban-liikkeen jäseniä voidaan etsiä ja kukistaa ilman, että siviilit vaarantuvat.

McNeill vannoi myös, että Yhdysvaltain tarkoituksena ei suinkaan ole hyökätä liittolaisiaan vastaan eikä maan toimintatapoihin kuulu viattomien siviilien tahallinen tappaminen.

Hän sanoi lisäksi, ettei Yhdysvallat aio lakaista tätä sotkua hiljaisuudessa maton alle, vaan tutkinta jatkuu ja saattaa kestää jopa viikkoja.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on esittänyt surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta Afganistanin presidentille Hamid Karzaille.

AP, BBC, Reuters

Lue seuraavaksi