Nato-ehdokkaat optimistisia jäsenyydestä

Kymmenen itäeurooppalaista Natoon hakevaa maata suhtautuu luottavaisesti jäsenyyteensä sotilasliitossa. Maat päättivät kaksipäiväisen kokouksensa lauantaina iltapäivällä Riiassa Latviassa.

Viron pääministeri Siim Kallas kertoi kaiken vaikuttavan nyt hyvältä, mutta mikään ei ole varmaa, kunnes Nato päättää uusista jäsenistä marraskuussa Prahan kokouksessaan.

Kokousta isännöineen Latvian pääministerin Andris Berzinsin mukaan hakijamaat ovat olleet jo syyskuusta asti Naton tosiasiallisia liittolaisia terrorismitaistelussa.

Uutistoimisto AFP arvioi asiantuntijalähteisiin viitaten hakijoista kolmen olevan jäämässä liiton ulkopuolelle. Maat olisivat Albania, Kroatia ja Makedonia.

Baltian maiden ja Slovenian osalta jäsenyyttä pidetään jo lähes varmana. Bulgaria ja Romania puolestaan ovat asiantuntijoiden mukaan kohentaneet liittymismahdollisuuksiaan aivan viime aikoina ja ovat nyt todennäköisiä tulevia jäsenmaita.

Myös Slovakian otaksutaan olevan vahvoilla, ja sen odotetaan liittyvän Natoon kesällä 2004. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että entinen itsevaltainen pääministeri Vladimir Meciar ei nouse maan johtoon syyskuun valtiollisissa vaaleissa.

Balkanin rauha pelissä

Nato-laajentumisesta ainakin toistaiseksi sivuun jätettäviksi arveltujen Albanian, Makedonian ja Kroatian edustajat tavoittelivat Riiassa tiiviimpää yhteistyötä hakijamaiden osalta. Maiden johtajat varoittivat, että Balkanin alueen rauha saattaa olla vaakalaudalla, jos Nato-laajentuminen ei onnistu Prahan kokouksessa.

- Jos Makedonia jää ulkopuolelle Naton historiallisesta laajentumisesta, tie kohden alueen monikansallista demokratiaa käy kiviseksi, Makedonian presidentti Boris Trajkovski sanoi.

Naton merkittävin jäsenmaa Yhdysvallat puolestaan ennustaa ehdokasmaille tiukkoja tarkastustoimia.

- Praha ei ole tässä mielessä päätöspiste vaan aloituspiste. Kaikkien hakijoiden uudistuksia seurataan tiukasti, Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Nicholas Burns totesi.

Hakijamaat toistivat lauantaina lupauksensa pysyä uudistusten tiellä pitämällä niin sotilaalliset kuin demokratiaan liittyvät reformit pinnalla. Maat toivottivat niin ikään Naton ja Venäjän suhteissa tapahtuneet viimeaikaiset muutokset tervetulleiksi. Ehdokasmaat painottivat, että ehdokkuuksia ei ole suunnattu Venäjää vastaan.

Reuters, AFP, AP, STT