Harvinainen Michelangelo löytyi museon takahuoneesta

Michelangelon kalkkipiirros on löytynyt yllättäen newyorkilaisen museon varastosta. Aiemmin tunnistamaton työ oli ostettu museoon englantilaiselta kuolinpesältä 60 vuotta sitten 60 dollarilla.

Nyt työn arvoksi on arvioitu yli 10 miljoonaa dollaria.

Italialaisen koulukunnan tuntija löysi piirroksen täysin sattumalta käydessään läpi New Yorkin Muotoilumuseon näyttelyyn tulevia muotoilupiirrustuksia.

Työ kiinnitti tutkijan huomion erottumalla täysin muista piirroksista. Tarkempi tutkiskelu paljasti sen Michelangelon tekemäksi.

Paperille tehty kalkkipiirros esittää koristeellista kynttilänjalkaa tai osaa suuremmasta kokonaisuudesta.

Asiantuntijat uskovat Michelangelon suunnitteleman esineen olevan osa firenzeläiselle Medicien mahtisuvulle kaavaillun muistokappelin esineistöä. Kappelia ei koskaan kuitenkaan toteutettu.

Michelangelolta on löydetty vain muutamia esinepiiroksia. Nyt löytynyttä työtä pidetään merkkittävänä taiteilijan kokonaistuotannon ja muotoilun historian tuntemuksen kannalta.

New Yorkin Muotoilumuseo on luvannut tuoda Michelangelon työn yleisön nähtäville tämän vuoden aikana.

Italialainen renessanssinero Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475 - 1564) oli kuvanveistäjä, maalari, arkkitehti ja runoilija, joka on vaikuttanut länsimaisen taiteen ja taidekäsityksen muotoutumiseen täysin ainutlaatuisella tavalla.

Michelangelon päätyönä pidetään hänen Vatikaanin Sikstiiniläiskappeliin maalaamiaan Raamatun luomiskertomusta kuvaavia freskoja.

AP, YLE24